fbpx

A stabilitás 3 pontja

Csontvázunk egy csodálatosan kialakított, kiegyensúlyozott szerkezet. Akkor érezzük jól magunkat, amikor hagyjuk testünket jól működni.

A fej felfele, arcunk előre irányul, ha ez nem így van, akkor lefelé húzásról beszélhetünk, mely által megnehezítjük saját dolgunkat. (Erről hamarosan bővebben.)

A másik fontos kapcsolódási felület a TALPunk, azaz a földdel való kapcsolatunk.

Nem kell mérnöknek lennünk, ahhoz, hogy megállapítsuk, egy tárgy stabilitásához minimum három pont kell. Ugyanakkor fontos, hogy ezeket a megfigyeléseket saját magunkra is alkalmazzuk. A lábon három olyan pont van, amely támasztékul szolgál: két első (a talppárna a nagy és a kisujj alatti részen) valamint a hátsó sarok pont. Tehát ha csak kettőre nehezedünk a három helyett, akkor kevésbé jó az egyensúlyunk, azaz testünkben több izom feszül meg az egyensúly megtartásához.

A három pont megfigyelésével, azzal, hogy gondolunk az ideális állapotra, több választási lehetőséget kínálunk önmagunknak. Így megtörténik a megengedés és feszültségeket könnyedén eldobjuk.

Ajánlott FIGYELEM:

  • Egy kisebb akció keretében, elkezdheted ott, hogy megvizsgálod régebben hordott cipőidet! A talp melyik részén koptak el? Az elkopott rész az, amelyre túlzottan terhelsz az egyenletesség helyett.
  • Állás közben megfigyelheted, hogy jobb és bal lábadon állsz-e inkább, illetve, hogy a belső vagy a külső, az első vagy a hátsó talp pontokat terheled-e jobban. Nem kell tenned semmit, csak tudd, ideális esetben ez egyenletes, és engedd be a tárházadba ezt az opciót.
  • Amikor ülsz megfigyelheted, hogy a talpad lent van-e egyáltalán a földön, és hogy az ülőgumódon ülsz-e. Ha nem, akkor valószínű, hogy teljes egészében tartod magad, hiszen súlyodat nem tudod stabilan átadni egyik közegnek sem. Azzal, hogy talpad és a 3-3 pontod a földre kerül, már nagyobb esélyed van. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy állandóan mereven a földhöz kellene ragasztani talpadat, de ha soha nem engded meg a biztonságos 3-3 talppontot, bizonyos, hogy annak megvannak a következményei is. (Könnyebben kifáradsz, hiszen a természetes működést akadályozod.)

Tehát a pontosság kedvéért nézd meg a fenti ábrát! Ha nem is most rögtön, de egyszer vedd a fáradságot, és érintsd meg ezeket a pontokat, tapintsd ki, hogy hol vannak! Fontos, hogy legyen tapasztalatod ezen pontok létezéséről!

Az állábbi cikkek is érdekesek

Alexander torna ?

Alexander torna ?

Amikor találkozol az Alexander-technikával, és azt hallod, segít a hátfájdalom megszüntetésében és megelőzésében, sőt...

Alexanderezz!
Share This