fbpx

#03 Mást teszek, mint gondolom?

A korábbi bejegyzésben olvashattál anrról, hogy Alexander „rájött, hogy bármely szándék megjelenésekor az ÖSZTÖNÖS és egyben HELYTELEN HASZNÁLAT jelenik meg.”

Felmerülhet benned a kérdés, hogy az ösztönös használat egyben miért jelent helytelen használatot is. Sajnos az a tapasztalat, hogy az ÉRZÉKSZERVI ÉRZÉKELÉS MEGBÍZHATATLAN. Ennek következménye, (lásd az első Alexanderes bejegyzésben említetteket, valamint a példákat), hogy a cél elérése érdekében nem mindig a legfelelőbbet cselekedjük, sokkal inkább azt, amit helyesnek gondolunk. Egyszerűen fogalmazva ezek a MEGSZOKÁSAINK. (Egy ingercsoportba tartozó ingerre adott válaszreakciónk.)

Gondoljunk csak a forgalmi rend változására figyelmeztető KRESZ táblákra az utakon, melyet pont a figyelmetlenség elkerülése végett tesznek ki egy-egy kereszteződésben eszközölt változtatáskor! A saját testünk esetében időnként magunknak kellene táblákat elhelyeznünk, hogy vizsgáljuk felül az adott ingert, vajon még mindig ugyanabba a ingercsoportba sorolható? Vagy talán ez már megváltozott, és ezáltal teljességgel más válaszreakcióra lenne szükség. Sajnálatos módon elmondhatjuk, hogy nem figyelünk, vagy ki sem tesszük ezeket a táblákat! (Ennek okairól, elhanyagolt kinesztetikus érzékelésünkről és belső figyelmünkről majd később írok még részletesen, jelen sorozat az Alexander módszer alapelveit hívatott ismertetni.)

Tehát az ösztönös, megszokásokon alapuló, azonnali reakciók során többségében a helytelen, a cselekvés eredményét tekintve közel sem a legmegfelelőbb használat jelenik meg.

Alexander kísérletei során a SZÁNDÉK MEGJELENÉSEKOR, és a FOLYAMATBAN egy ÚJ REFLEXES CSELEKVÉST vezetett be, amely a HASZNÁLAT és a MŰKÖDÉS ÚJ, JOBB ÁLTALÁNOS FELTÉTELEIT HOZTA. Ez az ELSŐDLEGES KONTROLL, mely A FEJ, NYAK, HÁT KAPCSOLATÁT tekinti ELSŐDLEGES fontosságúnak.

A módszer tapasztalata szerint az ELSŐDLEGES KONTROLL MÓDJÁNAK ISMERETE A SZERVEZET ÖSSZES MECHANIZMUSA HASZNÁLATÁNAK JAVULÁSÁVAL JÁR.

Az új reflexes cselekvés bevezetésével AZ ÖSZTÖNÖS IRÁNYOKAT TUDATOS IRÁNYADÁSSAL VÁLTJA FEL.

A közvetlen irányítást nem lehet megtanítani, de az általános működést közvetve irányíthatjuk azáltal, hogy az elsődleges kontrollt tudatosan alkalmazzuk.

Ennek a KÖZVETETT ELJÁRÁSNAK az az ELVE, hogy A SZERVEZET EGY ÉS OSZTHATATLAN. Természetesen ennek velejárója az is, hogy egy rész változása az egész változását is jelenti.

Az állábbi cikkek is érdekesek

Alexander torna ?

Alexander torna ?

Amikor találkozol az Alexander-technikával, és azt hallod, segít a hátfájdalom megszüntetésében és megelőzésében, sőt...

Alexanderezz!
Share This