fbpx

#03 Mást teszek, mint gondolom?

Fájdalom feltérkepzés

Fülöp Viktória

A korábbi bejegyzésben olvashattál anrról, hogy Alexander „rájött, hogy bármely szándék megjelenésekor az ÖSZTÖNÖS és egyben HELYTELEN HASZNÁLAT jelenik meg.”

Felmerülhet benned a kérdés, hogy az ösztönös használat egyben miért jelent helytelen használatot is. Sajnos az a tapasztalat, hogy az ÉRZÉKSZERVI ÉRZÉKELÉS MEGBÍZHATATLAN. Ennek következménye, (lásd az első Alexanderes bejegyzésben említetteket, valamint a példákat), hogy a cél elérése érdekében nem mindig a legfelelőbbet cselekedjük, sokkal inkább azt, amit helyesnek gondolunk. Egyszerűen fogalmazva ezek a MEGSZOKÁSAINK. (Egy ingercsoportba tartozó ingerre adott válaszreakciónk.)

Gondoljunk csak a forgalmi rend változására figyelmeztető KRESZ táblákra az utakon, melyet pont a figyelmetlenség elkerülése végett tesznek ki egy-egy kereszteződésben eszközölt változtatáskor! A saját testünk esetében időnként magunknak kellene táblákat elhelyeznünk, hogy vizsgáljuk felül az adott ingert, vajon még mindig ugyanabba a ingercsoportba sorolható? Vagy talán ez már megváltozott, és ezáltal teljességgel más válaszreakcióra lenne szükség. Sajnálatos módon elmondhatjuk, hogy nem figyelünk, vagy ki sem tesszük ezeket a táblákat! (Ennek okairól, elhanyagolt kinesztetikus érzékelésünkről és belső figyelmünkről majd később írok még részletesen, jelen sorozat az Alexander módszer alapelveit hívatott ismertetni.)

Tehát az ösztönös, megszokásokon alapuló, azonnali reakciók során többségében a helytelen, a cselekvés eredményét tekintve közel sem a legmegfelelőbb használat jelenik meg.

Alexander kísérletei során a SZÁNDÉK MEGJELENÉSEKOR, és a FOLYAMATBAN egy ÚJ REFLEXES CSELEKVÉST vezetett be, amely a HASZNÁLAT és a MŰKÖDÉS ÚJ, JOBB ÁLTALÁNOS FELTÉTELEIT HOZTA. Ez az ELSŐDLEGES KONTROLL, mely A FEJ, NYAK, HÁT KAPCSOLATÁT tekinti ELSŐDLEGES fontosságúnak.

A módszer tapasztalata szerint az ELSŐDLEGES KONTROLL MÓDJÁNAK ISMERETE A SZERVEZET ÖSSZES MECHANIZMUSA HASZNÁLATÁNAK JAVULÁSÁVAL JÁR.

Az új reflexes cselekvés bevezetésével AZ ÖSZTÖNÖS IRÁNYOKAT TUDATOS IRÁNYADÁSSAL VÁLTJA FEL.

A közvetlen irányítást nem lehet megtanítani, de az általános működést közvetve irányíthatjuk azáltal, hogy az elsődleges kontrollt tudatosan alkalmazzuk.

Ennek a KÖZVETETT ELJÁRÁSNAK az az ELVE, hogy A SZERVEZET EGY ÉS OSZTHATATLAN. Természetesen ennek velejárója az is, hogy egy rész változása az egész változását is jelenti.

Az állábbi cikkek is érdekesek

Az Alexander módszer lényege

Az Alexander módszer lényege

Ebben a bejegyzésben az alábbi témákkal ismerkedhetsz meg. Mi az Alexander-technika és miért érdemes tudni róla?...

Alexander torna ?

Alexander torna ?

Amikor találkozol az Alexander-technikával, és azt hallod, segít a hátfájdalom megszüntetésében és megelőzésében, sőt...

Alexanderezz!
Share This