fbpx
Hátfájdalom ülő munka

Hátfájás ?

Nem kell, hogy így legyen

Hátfájás, hát- és gerincbántalmaknak számos formája lehet. Ilyenek például a:

  • nyaki fájdalom,
  • felső háti fájdalom
  • hátközépi fájdalom,
  • derékfájás
  • keresztcsonti fájdalom,
  • farkcsont fájdalma

Szép kis sor nem igaz?

Ha hátfájás kínoz és szeretnél megszabadulni tőle, keress bátran, szívesen segítek.

Hátfájás kínoz ?

Fejünk súlya okozhat nyak- és válltájéki fájdalmat, amennyiben az nem egyensúlyozik felső csigolyánk tetején. A nyak túlzott merevsége és feszülése okozhatja a nyaki gerinc torzulását és a csigolyák összenyomódását, mely képes nyomást gyakorolni az itt futó idegekre. Ez épp úgy okozhat zsibbadást vagy bizsergést a karban mint fejfájást. A nyakizmok nyugalma és a fej megfelelő egyensúlya alapvető a megfelelő koordinációhoz és a helyes testtartáshoz, mivel a fej-nyak-hát rugalmas kapcsolata meghatározza testünk működését.

Nyaki fájdalom, nyaki sérv

Nyaki fájdalom ?

Alexander felfedezéseinek használata segít megtalálni a nyak nyugalmát és felszabadítani az extra terheléstől. Irányt mutat, hogy képes legyél visszanyerni a feszültségmentes, kiegyensúlyozott, egyenes testtartásod.

Közös munkánk során a tanult belső figyelem fokozatosan beépül hétköznapjaidba és elkezded levetkőzni azon szokásaidat, amelyek panaszokhoz, hátfájáshoz, derékfájáshoz, nyaki fájdalmakhoz vezetnek.

Felső hát fájdalma ?

Sokszor nyakfájdalommal jár együtt ez a típusú hátfájás és akkor jelentkezik, amikor természetes hosszunkat (magasságunkat) megrövidítjük. Például úgy, hogy vállunkat gömbölyítve legörnyedünk az asztal vagy a számítógép elé. Ilyenkor a háti gerincszakasz túlzott görbületet vesz fel (úgy hívják, hogy kifózis vagy kyphosys) és fejünk szinte előreugrik, ahelyett, hogy a vállunk felett, a gerincünk tetején egyensúlyozna. Ha sokáig fenntartjuk ezt a fej-pozíciót, akkor izmaink túlnyúlnak és túlfeszülnek, amely könnyen vezet a porckorongok deformitásához és összenyomódásához. Az előre görbülő vállak szintén okozhatják a nyak és a hát felső szakaszának fájdalmát. Valamint ha ez a fejtartás gyakori, az által igen nagy nyomás helyeződik a 7. csigolyára és a környező izmok jelentős és egészségtelen mértékben feszülnek.

Felsőhát fájdalom
Középháti fájdalom kép

Hátközépi fájdalom ?

Ez a típusú hátfájás akkor jelentkezhet, ha asztalunknál ülve ki vagyunk tekeredve vagy rövidítjük természetes hosszunkat (magasságunkat), azaz görnyedünk. Akkor is jellemző, amikor derekunkat ívbe, vállunkat pedig hátrafeszítjük, mert egyenesen szeretnénk ülni.

A Brechterew kór, egy olyan reumatikus állapot, amely oly módon változtatja meg a gerincet, hogy a lágy szövetek elmeszesednek, ami súlyos görbületeket okoz a háton. Akik ebben a betegségben szenvednek, azt tapasztalják, hogy mikor mozgásuk tudatosabbá válik és az Alexander-technika alapelveit figyelembe véve a teljes testük koordinációja megváltozik, az nagyban segíti mobilitásukat és csökkenti fájdalmukat.

Derékfájdalom ?

A lumbágónak is nevezett fájdalom az egyik leggyakoribb hátfájás. A lumbáris gerincszakasz fontos szerepet tölt be, mivel egyszerre kell támaszt és rugalmasságot biztosítania. Ha a gerincszakasz íve eltűnik vagy inverzbe fordul (azaz homorú helyett domború lesz az alsó gerincszakasz íve), akkor a csigolyákban és a környező izmokban túlzott feszültség alakul ki. A derékfájdalmat okozhatja az, hogy görbén ülünk a székben, vagy hogy a keresztbe tesszük a lábainkat, esetleg kicsavarodunk és ebben e helyzetben messzebbre nyúlunk valamiért, amit el szeretnénk érni. Ekkor, ha a testünk nincs megfelelő egyensúlyban, akár még izomszakadás is előfordulhat. Deréktáji fájdalom jelentkezhet akkor is, amikor állás vagy ülés közben a lumbáris gerinc szakasz (azaz a derék) túl íves. Ez által a hát megrövidül és a medence előrefordul így a hasi szervek előreborulnak, a has kinyomódik és a háton lévő feszültség tovább nő. Amennyiben nem változtatunk könnyen alakulhat ki gerincsérv.

Keresztcsont fájdalma, alsó hát fájdalom

Keresztcsonti fájdalom ?

A keresztcsont fájdalmát okozhatja az SI (avagy sacroiliac ízület) kis mértékű elcsúszása.

A keresztcsont része mind a gerincnek mind a keresztcsontnak és nagyon erős kötőszövet tartja a helyén.

Ennek ellenére előfordulhat, hogy ügyetlenül vagy hirtelen fordulunk és keresztcsontunk kicsit elmozdul, mely a hatására a környező izmok görcsbe rándulnak.

Ha ez rendszeresen visszatérő probléma, akkor nagy valószínűséggel egy testtartásbeli rossz szokás okozza, amelyet érdemes megkeresni. Az Alexander-technika abban segít, hogy észrevegyük visszatérő megszokásunkat, amely a gondot okozza. Iránytűt ad, amivel elkerülhetjük a bajt.

Farkcsont fájdalma ?

A farkcsont 5-6 kis csontocskából áll és a keresztcsont alján található, majdnem olyan mint egy farok. A farkcsonthoz tapadnak a medence egyes izmai, melyek ha feszülnek okozhatják a medencealji izmok vagy a combok fájdalmát. A farkcsont fájdalmának számtalan oka lehet, és ezek nagy része testtartásból ered. Néhányunknak hosszabb a farkcsontja mint másoknak, így ha nem ülnek egyensúlyban, előfordulhat, hogy a farkcsontjukon ülnek, melyet íly módon nyom a szék. A testtartás javítása segít, hogy kevesebb feszültség érje az izmokat, amely jó hatással van a medencére, a lábakra és a hátra. Eltarthat pár napig, míg a farkcsont zúzódása gyógyul onnantól, hogy az azt kiváltó ok megszűnik, de a javult használat segít a súlyosbodás megakadályozásában, így gyorsabb a gyógyulás.

Farokcsont fájdalom

Mit tehetünk háti fájdalom esetén ?

Közös munkánk során a tanult belső figyelem fokozatosan beépül hétköznapjaidba és elkezded levetkőzni azon szokásaidat, amelyek háti panaszokhoz, vezetnek.

Hogy egy párhuzammal éljek: mikor már jól kerékpározol és haladsz az úton, megtanulod észrevenni, ha lesodródsz, és ellenkormányozol. Nem várod meg, míg nekimész az útszéli fának. Épp így leszel a fájdalommal is. Nem várod meg míg lerobbansz.

Az Alexander-technika megtanulása során érzékenyedsz és hamarabb észreveszed, azon szokásokat, amelyek hosszútávon panaszt okoznak.

referenciák

Akiknek már segítettem

"Az életem mindennapos része a mozgás, munkàmból és a hobbymból adódóan. Számos orvos, manuálterapeuta, gyógytornász, masszőr meglátogatása után, Viki volt az, aki megmutatta, és megtanított azokra a finom technikákra a testemmel kapcsolatban, melyeket nap, mint nap alkalmazva tudok fájdalom nélkül létezni, mozogni. Mindenképpen ajánlom, nem csak sportolóknak, hanem irodai munkát végzőknek is ezt a technikát és Viki, 🙂. Hálás köszönet neked, Viki, hogy ismét jól érezhetem magam a testemben. 🙏"

Bodnár-Pásztor Zsófia

Otthon-ka Mozgás-és képességfejlesztő Központ vezetője

"Én már évekkel ezelőtt jókat hallottam az Alaxender-technikáról, de akkor még nem voltak mélyebb ismereteim a dologról, csak annyi, hogy fejleszti a testtudatosságot és táncos körökben népszerű.
Aztán egy évvel ezelőtt belefutottam egy hirdetésbe, hogy a környékünkön Alexander-technikát oktató baba-mama csoport indul, és úgy éreztem, hogy nekem éppen erre van szükségem. Akkor épp a kisbabás lét testi és lelki fájdalmaival, nehézségeivel, magányosságával küszködtem, és nekem minden szempontból sokat segítettek ezek a kiscsoportos foglalkozások. Az ott megtanult gyakorlatok, tippek, trükkök nagyban hozzájárultak a derékfájásom leküzdéséhez, és a mentális jóllétem visszanyeréséhez, a csoportos forma pedig számomra külön előny volt, mert így nem volt probléma a gyermekfelügyelet, míg én tanulok, illetve a hasonló élethelyzetben lévő, hasonló problémákkal küzdő anyukák társasága is erőt adott. Maga az Alexander-technika is egyszerűen nagyszerű, ehhez pedig Viki kedves, barátságos, megnyugtató személyisége a hab a tortán.
Jó szívvel ajánlom az Alexander-technikát és Viki óráit bárkinek, aki szeretne könnyedebben, harmonikusabban mozogni és létezni, illetve szeretne hatékony segítséget kapni a fizikai és lelki feszültségeinek feloldásához."

Magyar Zsuzsannna

“Hónapok óta tartó hátfájásom miatt kértem Vikitől segítséget és nem csak a fájdalomtól szabadultam meg, de kezének gyógyító érintését is megtapasztaltam.”

Wágner Ildikó

a Virágdíszek megálmodója és alkotója

“Nekem az tetszik az Alexander-technikában, hogy visszaadja a testednek azt a tudást, amivel gyerekkorodban természetesen rendelkezett. Egy egészséges gyermeknek csodaszép a tartása és a mozdulatai harmonikusak. Idő ráérezni, de annyira jó érzés volt megtapasztalni, hogy a testem emlékezik.”

Nemoda Zsófia

4 gyerekes anyuka, a mamasuli.hu szerzője

" Viki egy tudatossági irányt mutatott nekem, egy szemléletmódot, amit a hétköznapokban is nagyon jól fogok tudni alkalmazni. Egy újfajta kapcsolódást a testemmel, ami át fogja alakítani az önmagamra való odafigyelést."

Kalmár Anna

az AdniJóga alapítója

Változtatni szeretnél?

Jelentkezz feltéképezésre!

Kérdeznél?

Itt találod a válaszokat

Miben különbözik az Alexander-technika a tornáktól?

Mikor testtartási gondokkal, hanyag tartással, hátfájással vagy nyaki problémákkal kapcsolatosan kérsz segítséget, sokszor találkozhatsz olyan javaslatokkal, amelyek további cselekvésre és csinálásra ösztönöznek.

Foglalkozásaimon a másik irányból haladunk. Megfigyeljük mi az a plusz, mi az a szükségtelen feszültség, amit ha nem csinálunk, elindulunk a javulás útján.

A technika nem torna, sokkal inkább elengedés. Segít elengedi azt, amire nincs szükséged. Segít mind fizikailag, mind mentálisan. E kettő valójában nem is választható el egymástól.

“Mindent - legyen az testi, szellemi vagy lelki izomtónussá alakítunk.” (F.M. Alexander)

Mi történik velem egy testi vagy lelki élmény hatására?

Mi történik a testünkkel, amikor külső vagy belső, testi vagy lelki hatás ér minket? Észrevesszük ezt egyáltalán?

Talán veled is előfordult, hogy benne maradtál egy összenyomott, stresszes állapotban órákkal az élmény után is, és már nem is emlékeztél, milyen volt a könnyed mozgás, mert csak a fájdalmat, és a kimerültséget érezted.

Célom, hogy visszaadjam ezt a könnyedséget, irányt és eszközt mutassak, amellyel ez újra elérhető.

A technika használata segít abban, hogy frissítsd az operációs rendszered, mely által újra minden tevékenység élvezetesebb, és fájdalommentesebb lesz.

Hogyan is néz ki ez a gyakorlatban?

Elsőként kisebb feladatokkal alapozunk, hogy újra érzékeny legyél saját belső visszajelzéseidre.

Kigyakorlunk egyszerű mozgás-mintákat, majd haladunk tovább, és áttérünk az összetettebb mozdulatokra, amelyeket sűrűn használsz, úgy mint leülés, felállás, kilépés; valamint segítek az általad hozott és megfigyelt konkrét szituációk kielemzésében.

A foglalkozások során mentális aktivitást végezünk. Néha mozgás nélkül, hogy könnyebb legyen befelé figyelni, máskor lépésről lépésre nézzük meg, milyen elemekből áll egy mozdulat.

Mennyi ideig kell járnom?

Mindenki más szinten, más állapotban van.

Ahhoz, hogy maradandó eredményt érjünk el sorozatos konzultációra van szükség, hiszen 5-10-20 év alatt rögzült megszokásokat, nem tudunk egy nap alatt megváltoztatni.

A jó hír azonban az, hogy nem valami teljesen újat tanulsz. Ez a tudás benned van, én azt mutatom meg, hogyan szabadítsd ezt ki, hogyan hagyd működni.

 

Két havi mentorálás segít abban, hogy elindulj az úton és képes legyél, használni a változtatáshoz szükséges eszközöket, és elindulj a változás útját.
Mivel készüljek? Mire számítsak?

Azt javaslom, hogy kényelmes utcai ruhában legyél.

Mivel mindenkinek megtanítom az Alexanderes fekvést, amely során fekvő helyzetben vagy, talpra felhúzott lábakkal, ezért praktikusabb öltözet a nadrág.

Többször előfordul, hogy adok házi feladatot, amelyet érdemes napi kétszer megcsinálnod. Ezek általában pár percesek.

Mennyi idő egy foglalkozás? Milyen sűrűn kell jönnöm?

Az egyéni foglalkozás hossza 50 perc.

A tréningek időbeosztása egyedi, ezt az előzetes megbeszélés során egyeztetjük.

Heti egyszer találkozunk. A mentorálást segítő a videós anyagok, és a pár perces napi feladatok biztosítják az alkalmak közötti fejlődést.

Hol tudok jelentkezni?

A szolgáltatások menüpont alatt találod az aktuális ajánlatokat, az ingyenes konzultációs lehetőséget pedig ide kattintva tudod lefoglalni.

Hogyan tudok tömegközlekedéssel eljutni a helyszínre?

Az alábbi térkép alján láthatod a környéken található tömegközlekedési eszközöket.

Tömegközlekedési megközelíthetősége az Alexander-technika oktatásoknak

Írj nekem

Fejlődj velem!

Telefon

Helyszín

Budapest - XI. Keveháza utca 5.
Budapest - XI. Bartók Béla út 79.
Online - Zoom

3 + 8 =

Alexanderezz!
Share This