fbpx

Fejfájós vagyok

A fejfájásnak igen sok oka lehet, így mindenképp fontos, hogy konzultálj orvosoddal a lehetséges okokról. Az Alexander-technika holisztikus szemléletű, így tanárod nem a konkrét fejfájással fog foglalkozni, hanem megfigyeli egész testhasználatodat, és a szerint vezet egy új szabadabb és fejfájástól mentes állapot felé. (Amely folyamatban te épp oly aktív résztvevő leszel, mint a tanár maga. Ezért is hívjuk az Alexander-technikát újra-nevelési módszernek és nem kezelésnek!)

De hogyan segít az Alexander-technika a fejfájásomon?

Hallottál már az ún. előrehelyezett fejtartásról? (EFT) A külföldi szakirodalomban “forward head posture” szindrómaként (FHPS) találsz rá. Ennek lényege, hogy a fej a test súlyvonala elé kerül, azonban míg a nyak előrehajtott helyzetben van, arcunkat („hogy előre láthassunk”) kissé megemeljük, ezzel összenyomva a gerinc nyaki szakaszát. Mivel ekkor testünk kibillen saját egyensúlyából, gyakorlott Alexander tanárként elmondhatom, bizonyos, hogy ezt a fenntarthatatlan állapotot tested más részeiben keltett feszüléssel egyensúlyozod ki.

Ezen testtartás hatására a koponya alján lévő izmok egyszerre túlrövidültek és túlfeszítettek, amely sokszor okoz fejfájást, csökkenti a fej és a nyak mozgástartományát, a fej nyak és a karok vérellátását, sőt gyakran a derékfájással is összefügg.

Nézd meg a képet! Te melyikhez hasonlítasz?

 Előrehelyezett testartás (4 állapot)

 

A bal oldali a megfelelő állapot. A balról második a leggyakoribb manapság, a harmadikon felfedezheted a tinik vagy a rengeteg ülőmunkát végzők beesett testtartását, míg a jobboldali kép a folyamat igen csak ijesztő végeredményét mutatja!

Nálad mit mutat a tükör? Ha inkább a 2. 3. vagy esetleg a 4. képre hasonlít a látvány javaslom, szánj időt rendszeres Alexander foglalkozásokra!

A tanulási folyamat során fokozatosan helyreáll a tested természetes belső egyensúlya és megszabadulsz a felesleges izomfeszültségektől!

Ha kérdésed van vagy időpontot szeretnél, ne habozz! Írj nekem!

Alexanderezz!
Share This