fbpx

Fogalmak


Szótár szemüveggel

Az alábbiakban összeszedtem néhány fogalmat, mely segítségetekre lehet.

Elsődleges kontroll

A fej, nyak, hát és a törzs kapcsolata, mely az egész testet befolyásolja. Alexander tudatos képei, mellyel létrehozzuk az elsődleges kontrollt:

  • engedjük meg a nyak szabadságát
  • hogy a fej előre és felfele mozdulhasson
  • a hát hosszabbodhasson és szélesedhessen

Célhódítás

Ha rohanunk előre anélkül, hogy élveznénk az utazást és csak a végeredményre koncentrálunk, azt célhódításnak hívják.

A kivitelezés módja

Azt az elgondolást, mely szerint a cselekvés módjára (minőségére) fontosabb fókuszálni, mint a cselekvés céljára, a kivitelezés módjának hívjuk.

Megakadályozás

Alexander elképzelése szerint a megakadályozás azt jelenti, hogy megtanulunk megállni, (stopot adni,) mielőtt elkezdenénk valamit vagy megmozdulnánk, annak érdekében, hogy gátoljuk azon rossz szokásokat, melyek átvennék az irányítást.

Anti-gravitáció

A gravitáció hatására minden állandóan lefelé húzódik. Alexander úgy gondolta, hogy minden egyes alkalommal figyelmet kell szentelnünk a gerinc hosszabbodására, mellyel felidézzük az anti-gravitációt.

Funkció

Az Alexanderi funkció kifejezés arra a tényre utal, hogy testünk minden egyes részének van egy speciális funkciója és egy bizonyos módon dolgozik. Ha rosszul alkalmazzuk, akkor az zavart okoz a funkcióban, de a megfelelő használat képes visszaállítani a megfelelő funkciót.

Inger

Inger lehet bármi, ami minket lépésre késztet. Az Alexander-technika megtanítja számunkra, hogyan tanítsuk meg magunkat újra arra, hogy tisztában legyünk az összes ingerrel – legyen az fizikai, mentális, vagy érzelmi. Nem szükségszerű, hogy egy ingert túlreagáljunk – képesek vagyunk megtanulni, hogy szünetet tartsunk és válasszunk a hatékonyabb reakciók között. Alexander megtanítja számunkra, hogy eleinte hogyan fogadjuk nyugodtan, semlegesen, reakciómentesen az ingert, íly módon megadva önmagunk számára azt a lehetőséget, hogy sokkal inkább kreatívan és intelligensen reagáljunk mintsem „tökfej” módjára.

Alexanderezz!
Share This