fbpx

A tökéletes irodai széket keresed?

Az számít, hogy megtanuld, hogyan ülsz helyesen, nem az, hogy melyik székben ülsz.

Amikor FM Alexandert megkérdezték, milyen széket válasszon egy iskola, így válaszolt: „A gyermekeinket kell oktatnunk, nem a bútorainkat.”

Milyen széket válassz ülő munkához…

Őszintén, hasonló a válaszom nekem is, amikor azt kérdezed tőlem, hogy milyen széket válassz magadnak vagy az irodátokba.

Az igazság az, hogy bármelyik széken lehet rosszul ülni. A másik pedig az, hogy hiába találod meg a tökéletesnek tűnő széket, nem viheted mindenhova magaddal.

Másik széket használsz az irodában, az irodai étkezőben, homeofficeban, a konyhádban, a meetingen, külső céges találkozón és rendezvényen, a váróban, a sor végtelen.

Lehet, hogy elsőre úgy tűnik, egy speciális szék megvásárlásával jól jársz, valójában sokkal jobb eredményt érsz el, ha magadat fejleszted. Megtanulod, mire érdemes figyelned. A külső eszköz cseréje helyett, a belső ergonómiádon javítasz.

Egyenesen ülő nő

 

A helyes ülés téveszméje

Ha megismered az alap ergonómiai adottságokat és összefüggéseket a testedben, akkor könnyedén tudsz változtatni a jelenlegi üléseden, és kihasználni a benned rejlő erőforrásokat. Talán te is azt gondolod, hogy mindenképpen hátizom erősítésre van szükséged ahhoz, hogy jól ülj, a valóságban pedig, elég megtalálnod a belső támaszaidat és hagynod, hogy ezek működésbe lendüljenek.

Engedd meg, hogy új alternatívát mutassak

Sokszor tapasztalom, hogy ha valaki görnyedt, akkor megoldásként, kihúzza magát. Majd mikor elfárad, újra összegörnyed. Ilyenkor könnyen arra a következtetésre jut, hogy nem elég erős a hátizma, emiatt nem tud benne maradni az ideálisnak vélt pozícióban. A legtöbb esetben ilyenkor még rosszul is érezzük magunkat, mert már megint nem fért bele a heti edzés vagy mert egyszerűen szívesebben választottunk egy másik programot.

Nem a hátizmaiddal van a gond

Mi lenne, ha úgy közelítenéd meg a dolgot, hogy nem a hátizmaiddal van a gond, hanem nagy eséllyel a törzsed elülső részében komoly munkát végezve közel húzod a vállaid a combodhoz? Ez esetben pedig, mi lenne, ha megtanulnád elengedni ezeket a túldolgozó izmokat?

Amint elengeded ezeket a törzsed elülső részén feszülő izmokat, a hátadban lévő kicsi izmocskák lehetőséget kapnak a munkára. A jó hír az, hogy ezek a pici, gerinchez közel található izmok nem fáradnak el, hiszen alapvető feladatuk tested egyenesben tartása a gravitáció ellenében.

Mindenkiben megvan az a képesség, hogy testét a legjobban kihasználja, testtartása és mozgása könnyed és rugalmas legyen. Oktatóként az a feladatom, hogy rámutassak azokra a téves koncepciókra, amelyeket őrzünk és tudat alatt gyakorolunk. Azzal, hogy rávilágítunk ezekre a szokásokra és kihozzuk őket a fényre, képes leszel könnyedén észlelni ezeket és változtatni úgy, hogy nem a széktől várod a megoldást.

Néhány széket könnyebb háttámla nélkül használni

Talán elsőre hihetetlenül hangzik, de a harmonikus üléshez nincs szükség háttámlára. Sőt háttámla nélküli ülés kiegyensúlyozottabb és fenntarthatóbb testhelyzet, mert sokkal könnyebben tud fejed a gerinced tetején egyensúlyozni.

Amikor talpaid lent vannak, a fejed a gerinced meghosszabbítása és a medencéd hintaszékként segíti törzsed előre és hátradőlését, akkor törzsed elülső és hátulsó izmainak munkája könnyedén kiegyensúlyozódik. Lábaid független pillérekként funkcionálnak, megtartják súlyukat, így a derék magasságában lévő izmok egyensúlyban tartják a törzset és nem kapnak extra terhelést.

Az optimális ülés nem mozdulatlan

Sokan követjük el azt a hibát, hogy csak a karunkkal nyúlunk előre, míg a törzs többi része mozdulatlan marad. Gyakran látom azt is, hogy talpunktól a derék magasságig mozdulatlanok vagyunk és csak a vállakat és a fejet mozdítjuk. Ha pedig egész nap így gépelsz a billentyűzeteden vagy a laptopodon, akkor bizonyos vagyok benne, hogy rendszeresen fájdalmat érzel a hátad különböző pontjain, sokszor feszes a vállad és a nyakad, és talán az sem ritka, hogy fáj a fejed. Amikor előre és hátra dőlsz, használd ki a medencédben lévő “hintaszéket”!

Sokan ülnek labdára vagy mozgó párnát használnak. Ez segíthet abban, hogy ne maradj egyetlen egy pozícióban reggeltől estig, ugyanakkor nem ad megoldást arra, hogy egységként kezeld a törzsed a koponyádtól egészen a csípődig. Sajnos az a tapasztalatom, hogy labdán is lehet görbén ülni. Ha az a szokásod, hogy a vállad közel viszed a combodhoz, akkor ezen a labdán ülés önmagában nem segít. A belső ergonómiád fejlesztése és a kiterjesztett figyelem használata viszont igen.

Amire figyelj, amikor irodai széket választasz:

A fentiek figyelembevételével érdemes kísérletezned azzal, hogy időnként kiülsz a szék peremére, és emlékezteted magad arra, hol van a csípőd, és hogy egy kényelmes beépített “hintaszéken” mozog a törzsed békén hagyva a derekad és a vállad.

Szilárdabb ülő felület

Ehhez előnyös, ha keményebb az ülő rész. A szerényebben párnázott ülés több visszajelzést ad a testnek, így kevésbé leszel hajlamos beletespedni a székbe. Ez által, amikor egy-egy mozdulatot teszel, tested rugalmasan reagál, nem akadályozod az ideális működést.

A háttámla nélküli székeknél a sima felület teszi lehetővé, hogy a csípőízület kényelmesen üljön. A szilárd felület azt a fontos üzenetet közvetíti a testnek, hogy alulról biztonságban meg van tartva. Hasonlóan előnyös, ha teljes felületén lent tartjuk a talpakat a talajon.

Az elején ez még furcsa, ezért teljesen természetes, ha átmenetileg szükséged van háttámlára. Amikor hátradőlsz, előnyösebb, ha a lumbális (alsó háti) szakasz meg van támasztva. Annál a széknél, aminél hátradőlve egy luk keletkezik, könnyebben elfáradsz. Ilyenkor ugyanis a gerinc alsó szakaszának természetes enyhe “C” alakú görbületét megváltoztatod azzal, hogy görnyedsz. A deréktámasz segíthet ezt átmenetileg megakadályozni.

Kerüld a karfát

A karfa használata elsőre úgy tűnhet, hogy pihentető, de a gyakorlatban szűkíti a mozgások lehetőségét. Sokszor fordul elő, hogy bár a karfa magassága megfelelően be van állítva, ilyenkor nem lehet megfelelő közelségbe tenni a széket, így az asztalon lévő tárgyak messzire kerülnek. Ha nem éred kényelmesen a billentyűzetet, vállad könnyen előrekerül és máris túlzott nyomást gyakorolsz a nyak izmokra, a hát felső részére és a derekadra is.

A másik gyakori eset, amikor belesüppedsz a székbe és a karfa használatával vállaid akaratlanul is megemeled és a füledhez húzod. Ez is olyan szokáshoz vezet, amelybe észrevétlenül ragadunk bele. Amikor több órát ülünk így, képesek vagyunk elhinni, hogy ez a normális. Hozzászokunk a feszüléshez.

Cseréld ki

Mivel az újdonság mindig figyelmet kelt, ezért a szék vagy akár a munkaterület cseréje nap közben is előnyös lehet. Ülhetsz fitness labdán ültek a nap egyik részében, majd cserélsz. Időnként kiülsz a szék elülső részére majd később használod a deréktámaszos háttámlát.

Állva vagy ülve?

Úgy tűnik, hogy az olyan munkák, ahol állni kell, azok hatékonyabban kiküszöbölik az ülés kihívását. Vannak olyanok, akik az állandóan ülő munkaállomásukat lecserélik állóra, nekik nem kell foglalkozniuk a székekkel. Viszont a helytelen testtartás potenciálisan állva is megjelenhet, nem csak ülve.
A leginkább testreszabott és tökéletesen ergonomikus munkaállomás még mindig nem garancia. Ez esetben, az ülés mozgásmintái helyett a állás mozgásmintáit és szokásait érdemes átnézni. Tapasztalatom szerint itt is megjelenik az, mint ami az ülésnél: Beszűkítjük a mozgástereket, a törzs elülső és hátsó izmait egyenlőtlenül terheljük, mozdulatlanok maradunk deréktől lefelé, ami feszes kompenzálásra kényszeríti a test többi részét, a vállaink előre esnek vagy épp túlzottan előre felfelé nyomjuk a mellkasunk.

Székválasztás

A legjobb megoldás az, hogy bármelyik széket is használod, megtalálod a lehető legjobb módját annak, hogy a legjobb, legharmonikusabb legyen a tartásod. Akinek ebben már van egy kis jártassága, az könnyebben ki tudja választani azt a széket, amely kellő támaszt és hátteret ad, hiszen már van mihez mérnie. A kérdés az, hogy vajon a szék megkönnyíti-e a testtartást, vagy csak nehezíti.

A belső koordinációd univerzális, minden szék használatakor előveheted. Külső megoldásokat keresni anélkül, hogy kihasználnád saját erőforrásaidat olyan, mintha a szekeret tennéd a ló elé.

Aki mindig a környezet megváltoztatására törekszik saját maga megváltoztatása helyett, az örökké csalódni fog. Saját magad fejlesztése nem csak a székhasználatot könnyíti meg, de számos más területre is rendkívül pozitívan hat. A választás képessége erőt ad és ez az út elégedettséghez és egészséghez vezet.

Az állábbi cikkek is érdekesek

A derékfájdalomról

A derékfájdalomról

A derékfájdalomról A derékfájdalom kialakulhat egy sérülés vagy egy rossz mozdulat miatt, de bizonyos egészségügyi...

Share This