fbpx

A tökéletes irodai széket keresed?

Az számít, hogy megtanuld, hogyan ülsz helyesen, nem az, hogy melyik székben ülsz.

Amikor FM Alexandert megkérdezték, milyen széket válasszon egy iskola, így válaszolt: „A gyermekeinket kell oktatnunk, nem a bútorainkat.”

Milyen széket válassz ülő munkához…

Őszintén, hasonló a válaszom nekem is, amikor azt kérdezed tőlem, hogy milyen széket válassz magadnak vagy az irodátokba.

Az igazság az, hogy bármelyik széken lehet rosszul ülni. A másik pedig az, hogy hiába találod meg a tökéletesnek tűnő széket, nem viheted mindenhova magaddal.

Másik széket használsz az irodában, a tárgyalóban, az irodai étkezőben, homeofficeban, a konyhádban, egy külső céges találkozón vagy egy rendezvényen, egy váróban. A sor végtelen.

Lehet, hogy elsőre úgy tűnik, egy speciális szék megvásárlásával jól jársz, valójában sokkal jobb eredményt érsz el, ha magadat fejleszted. Megtanulod, mire érdemes figyelned. A külső eszköz cseréje helyett, a belső ergonómiádon javítasz.

Egyenesen ülő nő

 

A helyes ülés téveszméje

Ha megismered az alap ergonómiai adottságokat és összefüggéseket a testedben, akkor könnyedén tudsz változtatni a jelenlegi üléseden, és kihasználni a benned rejlő erőforrásokat. Talán te is azt gondolod, hogy mindenképpen hátizom erősítésre van szükséged ahhoz, hogy jól ülj, a valóságban pedig, elég megtalálnod a belső támaszaidat és hagynod, hogy ezek működésbe lendüljenek.

Engedd meg, hogy új alternatívát mutassak

Sokszor tapasztalom, hogy ha valaki görnyedt, akkor megoldásként, kihúzza magát. Majd mikor elfárad, újra összegörnyed. Ilyenkor könnyen arra a következtetésre jut, hogy nem elég erős a hátizma, emiatt nem tud benne maradni az ideálisnak vélt pozícióban. A legtöbb esetben ilyenkor még rosszul is érezzük magunkat, mert már megint nem fért bele a heti edzés, vagy mert egyszerűen szívesebben választottunk egy másik programot.

Nem a hátizmaiddal van a gond

Mi lenne, ha úgy közelítenéd meg a dolgot, hogy nem a hátizmaiddal van a gond, hanem nagy eséllyel a törzsed elülső részében komoly munkát végezve közel húzod a vállaid a combodhoz? Ez esetben pedig, mi lenne, ha megtanulnád elengedni ezeket a túldolgozó izmokat?

Amint elengeded ezeket a törzsed elülső részén feszülő izmokat, a hátadban lévő kicsi izmocskák lehetőséget kapnak arra, hogy munkába álljanak. A jó hír az, hogy ezek a pici, gerinchez közel található izmok nem fáradnak el, hiszen alapvető feladatuk tested egyenesben tartása a gravitáció ellenében.

Mindenkiben megvan az a képesség, hogy testét a legjobban kihasználja, testtartása és mozgása könnyed és rugalmas legyen. Nekem az a feladatom, hogy rámutassak azokra a téves koncepciókra, amelyeket az elménkben őrzünk és tudat alatt gyakorolunk. Azzal, hogy rávilágítunk ezekre a szokásokra és kihozzuk őket a fényre, képes leszel könnyedén észlelni ezeket és változtatni úgy, hogy nem a széktől várod a megoldást.

reasons why you should use an exercise ball in office desk woman

Néhány széket könnyebb háttámla nélkül használni

Talán elsőre hihetetlenül hangzik, de a harmonikus üléshez nincs szükség háttámlára. Sőt, a háttámla nélküli ülés kiegyensúlyozottabb, és fenntarthatóbb testhelyzet, mert sokkal könnyebben tud fejed a gerinced tetején egyensúlyozni.

Amikor talpaid lent vannak, a fejed a gerinced meghosszabbítása, a medencéd hintaszékként segíti törzsed előre, és hátradőlését, akkor törzsed elülső és hátulsó izmainak munkája könnyedén kiegyensúlyozódik. Lábaid független pillérekként funkcionálnak, megtartják súlyukat, így a derék magasságában lévő izmok egyensúlyban tartják a törzset, és nem kapnak extra terhelést.

Az optimális ülés nem mozdulatlan

Sokan követjük el azt a hibát, hogy csak a karunkkal nyúlunk előre, míg a törzs többi része mozdulatlan marad. Gyakran látom azt is, hogy talpunktól a derék magasságig mozdulatlanok vagyunk, és csak a vállakat és a fejet mozdítjuk. Ha pedig egész nap így gépelsz a billentyűzeteden vagy a laptopodon, akkor bizonyos vagyok benne, hogy rendszeresen fájdalmat érzel a hátad különböző pontjain, sokszor feszes a vállad és a nyakad, és talán az sem ritka, hogy fáj a fejed. Amikor előre és hátra dőlsz, használd ki a medencédben lévő „hintaszéket”!

Sokan ülnek labdára vagy mozgó párnát használnak. Ez segíthet abban, hogy ne maradj egyetlen egy pozícióban reggeltől estig. Ugyanakkor nem ad megoldást arra, hogy egységként kezeld a törzsed a koponyádtól egészen a csípődig. Őszintén szólva, az a tapasztalatom, hogy labdán is lehet görbén ülni. Ha az a szokásod, hogy a vállad közel viszed a combodhoz, akkor ezen a labdán ülés önmagában nem segít. A belső ergonómia tudásod fejlesztése, és a kiterjesztett figyelem használata viszont igen.

AGO8RuM

Amire figyelj, amikor irodai széket választasz

A fentiek figyelembevételével érdemes kísérletezned azzal, hogy időnként kiülsz a szék peremére, és emlékezteted magad arra, hol van a csípőd, valamint arra, hogy egy kényelmes, beépített „hintaszéken” mozog a törzsed, békén hagyva a derekad és a vállad. Ahhoz, hogy ezt meg tudd tenni, nagyon fontos, hogy olyan széked legyen, ami akkor is stabil, ha a szélén ülsz.

Szilárdabb ülő felület

Ehhez előnyös, ha keményebb az ülő rész. A szerényebben párnázott ülés több visszajelzést ad a testnek, így kevésbé leszel hajlamos beletespedni a székbe. Ez által, amikor egy-egy mozdulatot teszel, tested rugalmasan reagál, nem akadályozod az ideális működést.

A háttámla nélküli székeknél a sima felület teszi lehetővé, hogy a csípőízület kényelmesen üljön. A szilárd felület azt a fontos üzenetet közvetíti a testnek, hogy alulról biztonságosan meg van tartva. Hasonlóan előnyös, ha teljes felületén lent tartjuk a talpakat a talajon.

Az elején ez még furcsa, ezért teljesen természetes, ha átmenetileg szükséged van háttámlára. Amikor hátradőlsz, előnyösebb, ha a lumbális (alsó háti) szakasz meg van támasztva. Annál a széknél, aminél hátradőlve egy luk keletkezik, könnyebben elfáradsz. Ilyenkor ugyanis a gerinc alsó szakaszának természetes enyhe „C” alakú görbületét megváltoztatod azzal, hogy görnyedsz. A deréktámasz segíthet ezt megakadályozni.

Kerüld a karfát

A karfa használata elsőre úgy tűnhet, hogy pihentető, de a gyakorlatban szűkíti a mozgások lehetőségét. Sokszor fordul elő, hogy bár a karfa magassága megfelelően be van állítva, ilyenkor nem lehet megfelelő közelségbe tenni a széket, így az asztalon lévő tárgyak messzire kerülnek. Ha nem éred el kényelmesen a billentyűzetet, vállad könnyen előrekerül, és máris túlzott nyomást gyakorolsz a nyak izmokra, a hát felső részére, és a derekadra is.

A másik gyakori eset, amikor belesüppedsz a székbe, és a karfa használatával vállaid akaratlanul is megemeled és a füledhez húzod. Ez is olyan szokáshoz vezet, amelybe észrevétlenül ragadunk bele. Amikor több órát ülünk így, képesek vagyunk elhinni, hogy ez a normális. Hozzászokunk a feszüléshez.

Cseréld ki

Mivel az újdonság mindig figyelmet kelt, ezért a szék vagy akár a munkaterület változtatása nap közben is előnyös lehet. Ülhetsz fitness labdán a nap egyik részében, majd cserélsz. Időnként kiülsz a szék elülső részére, majd később használod a deréktámaszos háttámlát.

Állva vagy ülve?

Időnként úgy tűnhet, hogy az olyan munkák, ahol állni kell, jobbak, mert nem kell megküzdeni a hosszan tartó üléssel. Egyesek az ülő munkaállomásukat lecserélik állóra, így nekik nem kell foglalkozniuk a székekkel. Viszont fontos (be)látni, hogy a helytelen testtartás nem csak ülve okoz gondod, épp úgy megjelenik állva is.

Tehát a testreszabott, és tökéletesen ergonomikus munkaállomás még mindig nem garancia. Ez esetben, az ülés mozgásmintái helyett az állás mozgásmintáit, és szokásait érdemes átnézni. Tapasztalatom szerint itt is megjelenik az, mint ami az ülésnél: Beszűkítjük a mozgástereket, a törzs elülső és hátsó izmait egyenlőtlenül terheljük, mozdulatlanok maradunk deréktől lefelé, ami kompenzálásra kényszeríti a test többi részét, ez pedig túlzott feszességet jelent az izmokban,  vállaink előre esnek, vagy épp túlzottan felfelé nyomjuk a mellkasunk.

Székválasztás

A legjobb megoldás az, hogy bármelyik széket is használod, megtalálod a lehető legjobb módját annak, hogy a legjobb, legharmonikusabb legyen a tartásod. Akinek ebben már van egy kis jártassága, az könnyebben ki tudja választani azt a széket, amely kellő támaszt ad, hiszen már van mihez mérnie. A kérdés az, hogy vajon a szék megkönnyíti-e a testtartást, vagy csak nehezíti.

A belső koordinációd univerzális, minden szék használatakor előveheted. Külső megoldásokat keresni anélkül, hogy kihasználnád saját erőforrásaidat olyan, mintha a szekeret tennéd a ló elé.

Ha  a környezet megváltoztatására törekszel saját magad megváltoztatása helyett, akkor örökké csalódni fogsz. Saját magad fejlesztése nem csak a székhasználatot könnyíti meg, de számos más területre is rendkívül pozitívan hat. A választás képessége erőt ad, és ez az út elégedettséghez és egészséghez vezet.

Szeretnél megszabadulni az ülő munka okozta kellemetlenségektől?

Keress meg az alábbi linkek egyikén!

Az állábbi cikkek is érdekesek

Alexander torna ?

Alexander torna ?

Amikor találkozol az Alexander-technikával, és azt hallod, segít a hátfájdalom megszüntetésében és megelőzésében, sőt...

Alexanderezz!
Share This