fbpx

A derékfájdalomról

A derékfájdalomról

A derékfájdalom kialakulhat egy sérülés vagy egy rossz mozdulat miatt, de bizonyos egészségügyi problémák következménye is lehet. Különböző okok miatt bármilyen korú embert érinthet. Az életkor előrehaladtával pedig növekszik a derékfájdalmak kialakulásának esélye.

A deréktáji fájdalmak a csontos ágyéki gerinchez, a csigolyák közötti porckorongokhoz, a gerinc és a porckorongok körüli szalagokhoz, a gerincvelőhöz és az idegekhez, az alsó hátizmokhoz, valamint a hasi és a medencei belső szervekhez köthetők. A megnyújtott hátizmok és szalagok, az összenyomott porckorongok és a görcsös gerinckörnyéki izmok kialakulhatnak akár egy rossz mozdulattól, emeléstől vagy megerőltető cipekedéstől, de leggyakrabban a helytelen testtartás és a mozgásszegény életmód áll a háttérben.

Az emberi hát izmok, szalagok, inak, korongok és csontok összetett szerkezetéből áll, melyek együttesen támasztják meg a testet és lehetővé teszik a mozgást. A gerinc egyes szegmenseit porcszerű párnák, úgynevezett korongok veszik közre. Bármelyik sérülése okozhatja a fájdalmat.

Lower back pain article hero 2100x1200 1

Leggyakoribb okozói

Megrepedt korongok: A gerinc minden csigolyáját porckorongok párnázzák ki. Ha megrepednek, nagyobb nyomás nehezedik az idegre, ami hátfájást okoz.

Kidudorodó porckorongok: Ugyanúgy, mint a megrepedt korong, ez is nagyobb nyomást gyakorolhat az idegre.

Isiász: Éles, nyilaló fájdalom terjed a fenék vagy a láb hátsó részén, melyet porckorongsérv okoz.

Ízületi gyulladás: A gyulladás problémákat okozhat az ízületekben, a csípőben, a hát alsó részén és más helyeken. Egyes esetekben a gerincvelő körüli tér szűkül. Ezt gerincszűkületnek nevezik.

A gerinc rendellenes görbülete: Ha a gerinc szokatlan módon görbül, az hátfájást okozhat. Ilyen például a gerincferdülés, amikor a gerinc oldalra görbül.

Csontritkulás: A csontok, beleértve a gerinc csigolyáit is, törékennyé és porózussá válnak, így nagyobb lesz a kompressziós törések valószínűsége.

Veseproblémák: A vesekövek vagy vesefertőzés is hátfájást okozhat.

Mozgás és testtartás

2353491

Ha számítógép előtt ülve görnyedt ülőhelyzetet veszünk fel, akkor az idővel fokozott hát- és vállproblémákat okozhat. A hátfájás bizonyos mindennapi tevékenységekből vagy rossz testtartásból is eredhet.

Példák:

 • köhögés vagy tüsszögés
 • izomfeszültség
 • túlfeszítés
 • hosszan tartó nyújtás
 • hosszú ideig állva vagy ülve a nyak megfeszítése például vezetés vagy számítógép használata közben
 • hosszú vezetés szünet nélkül, még akkor is ha nem görnyedt testtartást veszünk fel
 • olyan matracon való alvás, amely nem tartja meg a testet, és nem tarja egyenesen a gerincet

 További okok

Egyes egészségügyi állapotok is vezethetnek hátfájáshoz.

Cauda equina-szindróma: A cauda equina gerincvelői ideggyökerek kötege, amely a gerincvelő alsó végéből ered. A tünetek közé tartozik a tompa fájdalom a hát alsó részén és a fenék felső részén, valamint a fenék és a comb zsibbadása. Néha előfordulhatnak bél- és hólyagműködési zavarok.

Gerincrák: A gerinc daganata egy ideghez nyomódhat, ami hátfájást okozhat.

A gerinc fejlődése: A háton lévő érzékeny terület a gerinc fertőzésének oka lehet.

Egyéb fertőzések: Kismedencei gyulladásos, hólyag- vagy vesefertőzések szintén hátfájáshoz vezethetnek.

Alvászavarok: Az alvászavarral küzdő egyének nagyobb valószínűséggel tapasztalnak hátfájást, mint mások.

Övsömör: Ez az idegeket érintő fertőzés is hátfájást okozhat attól függően, hogy mely idegek érintettek.

Kockázati tényezők

 • terhesség
 • ülő életmód
 • rossz fizikai erőnlét
 • idősebb kor
 • elhízás és túlsúly
 • dohányzás
 • megerőltető fizikai gyakorlat vagy munka (különösen, ha helytelenül végzik)
 • genetikai tényezők
 • egészségügyi állapotok, például ízületi gyulladás

A deréktáji fájdalom gyakoribb a nőknél, mint a férfiaknál, valószínűleg hormonális tényezők miatt. A stressz, a szorongás és a hangulati zavarok szintén összefüggésbe hozhatók a hátfájással.

Tünetek

A hátfájás fő tünete természetesen a fájdalom a hát környékén, néha egészen a fenékig és a lábakig. A fájdalom gyakran kezelés nélkül elmúlik, de ha az alábbi tünetek közül bármelyik előfordul, akkor érdemes orvoshoz fordulni:

 • fogyás
 • láz
 • gyulladás vagy duzzanat a háton
 • tartós hátfájás (ha a fekvés vagy a pihenés sem segít)
 • fájdalom a lábakban
 • közelmúltbeli hátsérülés, ütés vagy trauma
 • vizelettartási nehézség
 • vizelési nehézség
 • zsibbadás a nemi szervek körül
 • zsibbadás a fenék körül

Diagnózis

Man Lower back pain seeing doctor 170083389

Az orvos általában tudja diagnosztizálni a hátfájást, miután elmondtuk a tüneteket és megvizsgált. Képalkotó szkennelésre és egyéb vizsgálatokra lehet szükség, ha úgy tűnik, hogy a hátfájás sérülés eredménye lehet. A röntgen-, MRI- vagy CT-vizsgálat információkat adhat a háti lágyrészek állapotáról.

Röntgen: A röntgensugarak kimutathatják a csontok elhelyezkedését és az ízületi gyulladás vagy csonttörés jeleit, de nem feltétlenül mutatják ki az izmok, a gerincvelő, az idegek vagy a porckorongok károsodását.

MRI, CT: Az MRI-, vagy CT-vizgsálatok porckorongsérveket vagy szövet-, inak., ideg-, szalag-, vérerek-, izom- és csontproblémákat tárhatnak fel.

Csontvizsgálatok: A csontvizsgálatok kimutathatják a csontritkulás okozta csontdaganatokat vagy kompressziós töréseket. Radioaktív anyagot vagy nyomjelzőt injektálnak a vénába. A nyomjelző a csontokban összegyűlik és egy speciális kamera segítségével segít az orvosnak észlelni a csontproblémákat.

EMG: Az elektromiográfia vagy EMG méri az idegek által az izmokra válaszra adott elektromos impulzusokat. Ez megerősítheti az idegkompressziót, amely porckorongsérv vagy gerincszűkület esetén fordulhat elő.

Krónikus vagy akut fájdalom?

A hátfájás két típusra osztható. Az akut fájdalom hirtelen kezdődik és legfeljebb 6 hétig tart. A krónikus vagy hosszan tartó fájdalom hosszú ideig tart, vagyis több mint 3 hónapig, és folyamatos problémákat okoz. Ha valakinél alkalmanként intenzív és meglehetősen folyamatos enyhe hátfájdalmak is vannak, akkor nehéz lehet megállapítani, hogy akut vagy krónikus fájdalomról van szó.

Kezelés

A hátfájás általában pihenéssel és otthoni gyógymódokkal is kezelhető, de néha orvosi kezelésre is szükség lehet.

Otthoni kezelések: A vény nélkül kapható fájdalomcsillapító gyógyszerek, általában a nem szteroid gyulladáscsökkentők, például az ibuprofén, enyhíthetik a kellemetlen érzést. A fájdalmas területre forró borogatás vagy jég alkalmazása szintén segíthet. A megerőltető mozgások utáni pihenés is hasznos lehet, de a mozgás enyhíti a merevséget, csökkenti a fájdalmat és megakadályozza az izmok gyengülését.

Orvosi kezelések: Ha az otthoni kezelések nem enyhítik a hátfájást, az orvos javasolhat gyógyszereket vagy fizikoterápiát, esetleg mindkettőt.

 • Gyógyszeres kezelés: Az orvos felírhat vényköteles fájdalomcsillapítót, bizonyos esetekben pedig izomrelaxánsok is alkalmazhatók, illetve antidepresszánsok.
 • Fizikoterápia: Hő, jég, ultrahang és elektromos stimuláció alkalmazása, valamint néhány izomfelszabadító technika a hátizmokra és lágyszövetekre is segíthet a fájdalom enyhítésében. Ahogy a fájdalom csökken, a fizikoterapeuta bevezethet néhány erősítő gyakorlatot a hát- és hasizmokra. A testtartás javítására szolgáló technikák is segíthetnek. A pácienst arra ösztönzik, hogy rendszeresen gyakorolják a technikákat, még a fájdalom elmúltával is, hogy megelőzze a hátfájás kiújulását. Ilyen például az Alexander-technika, amely a hétköznapi mozgások optimalizálásában fejti ki hatását, és egyúttal rámutat az test-elme összefüggéseire. A jelenlét fokozásával segít a helytelen pozíciók és feszültségek elkerülésében.

87560710 ML

 • Kortizon injekciók: Ha más lehetőségek nem hatékonyak, ezeket is be lehet fecskendezni az epidurális térbe a gerincvelő körül. A kortizon gyulladáscsökkentő gyógyszer. Segít csökkenteni az ideggyökerek körüli gyulladást.
 • Kognitív viselkedésterápia: Az új gondolkodásmódok ösztönzésével lehet segíteni a krónikus hátfájás kezelésében. Ez relaxációs technikákat és a pozitív hozzáállás fenntartásának módjait tartalmaz.

Megelőzés

322582 2200 1200x628 1

A kockázat csökkentésére irányuló lépések a hátfájás kialakulásának, főként bizonyos kockázati tényezők kezeléséből állnak.

Gyakorlatok: A rendszeres testmozgás segít a fizikai erőnlét növelésében és a testsúly szabályozásában. Az irányított, kis hatású aerob tevékenységek javíthatják a szív egészségét anélkül, hogy megerőltetnék a hátat. Mielőtt bármilyen egészségprogramot elkezdenénk, érdemes egy egészségügyi szakemberrel beszélni.

Két fő gyakorlat létezik, amellyel csökkenhető a hátfájás kockázata:

 • A törzserősítő gyakorlatok megdolgoztatják a has- és a hátizmokat, segítve a hátat védő izmok erősítését.
 • A hajlékonysági edzések célja pedig az alapvető rugalmasság javítása, beleértve a gerincet, a csípőt és a felső lábakat.

Étrend: Ügyelni kell arra is, hogy étrendünk elegendő kalciumot és D-vitamint tartalmazzon, mivel ezek szükségesek a csontok egészségéhez. Az egészséges táplálkozás a testsúly szabályozásában is segít.

Dohányzás: A dohányosok szignifikánsan nagyobb százaléka szenved hátfájástól, mint az azonos korú, magasságú és testsúlyú nemdohányzóké.

Testsúly: Az emberek testsúlya is befolyásolja a hátfájás kialakulásának kockázatát. Jelentős a különbség a hátfájás kockázatában az elhízott és a normál súlyú egyének között.

Testtartás állás közben: Ha állunk, akkor ügyelnünk kell arra, hogy a medence semleges legyen. Álljunk egyenes háttal és mindkét lábunkon egyenletesen oszlassuk el a testsúlyunkat. Tartsuk a lábunkat egyenesen és a fejünket a gerincünkkel egy vonalban.

Emelés: Amikor különböző dolgokat emelünk, akkor a lábainkat használjuk, ne a hátunkat. Tartsuk a hátunkat közben olyan egyenesen, amennyire csak tudjuk. Egyik lábunkat pedig kissé előrébb tegyük az egyensúly megőrzésének érdekében. Csak a térdünket hajlítsuk, hátunk helyzetét pedig a lehető legkevésbé változtassuk. Ha valami különösen nehéz, akkor inkább kérjünk meg valakit, hogy segítsen.

wrong way to llift7603953 L

Dolgok mozgatása: Jobb, ha a nehezebb tárgyakat a lábad erejével a padlón tolod, mintsem húzod.

Cipő: A lapos sarkú cipők kevésbé terhelik a hátat.

Vezetés: Fontos, hogy megfelelően támasszuk meg a hátunkat. Győződjünk meg arról, hogy a tükrök megfelelő szögben állnak-e, hogy ne kelljen forgolódni. A pedáloknak egyenesen a lábak előtt kell lenniük. Ha hosszú útra megyünk, akkor időnként álljunk meg pihenni, mozogni egy kicsit.

Ágy: Olyan matracot kell használni, ami egyenesen tartja a gerincet, ugyanakkor támogatja a vállakat. Használjunk párnát, de ne olyat, ami meredek szögben tartja a nyakunkat.

Fiataloknál

teen on computer

Manapság a mozgásszegény életmódnak és az ülőmunkáknak köszönhetően a jellemzően középkorúaknál és időseknél kialakuló hátfájás már a fiatalok körében is megjelenik, akár a 20 éven aluliaknál is. A görnyedt tanulás és a sok számítógép használat nem tesz jót a hátunknak, ezért fontos, hogy fiatal korban minél többet mozogjunk. A gerincnek kifejezetten jót tesz a gyógytorna és az úszás, hiszen itt a terhelés nagy részét leveszik a csigolyákról és a porckorongokról. Az ülőmunkát végzőknek is gyakran tanácsolják, hogy időnként álljanak fel és picit mozgassák át a hátukat, sétáljanak pár percet. Az Alexander-technika minden korosztály esetében segítséget nyújt és alkalmazható.

Források:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/172943#prevention
https://marieclaire.hu/eletmod/2022/02/26/fiatal-porckorongserv-fajdalom/

Az állábbi cikkek is érdekesek

Alexander torna ?

Alexander torna ?

Amikor találkozol az Alexander-technikával, és azt hallod, segít a hátfájdalom megszüntetésében és megelőzésében, sőt...

Alexanderezz!
Share This