fbpx

Alexander torna ?

Amikor találkozol az Alexander-technikával, és azt hallod, segít a hátfájdalom megszüntetésében és megelőzésében, sőt még a testtartásodra is jó hatással van, akkor könnyen lehet, hogy elképzelésed szerint ez valamiféle torna lesz.

Annyiban mindenképpen igazad van, hogy mozgással foglalkozunk. És azt is teljesen megértem, hogy ilyenkor azonnal a tornák vagy sportok kategóriába teszed, hiszen eddig nagy valószínűséggel nem találkoztál mással.

Az Alexander-technika nem sport

Az Alexander-technika használata fontos szerepet játszhat abban, hogy a sporttevékenységet hatékonyabb legyen, és elkerüld a sérüléseket. Viszont nem sport. A mozgásmintáidat teszi helyre. Használatával megadod a testednek a valós támaszokat, rendbe teszed a testtérképedet, és a tested által küldött üzenetekre érzékenyedsz, tudatosabb leszel.

FM Alexander (róla nevezték el az Alexander módszert,) rávilágított arra is, hogy hétköznapi szokásainkat átvisszük a sport tevékenységeinkbe is.

Amikor egész nap görnyedünk, és hanyag a testtartásunk, bármennyire is szeretnénk hinni, hogy a sport tevékenység közben ezt kiegyenlítjük, ez sajnos nem igaz. Ugyanazokat a megszokásokat és mozgásmintákat visszük tovább, amikor turbó fokozatra kapcsolunk, és feszegetjük a határainkat.

Ez egyúttal azt is jelenti, hogy tovább mélyítjük a rossz mintákat.

Van megoldás arra, hogy letedd a napközben begyűjtött feszültségeket

Éppen ezért javaslom ügyfeleimnek, hogy mozgás előtt mindenképpen gondolják végig az Alexander-technikában használt alapelveket, és élesítsék tudásukat.

Szerencsére ezek a gyakorlatok pár pillanatot, kezdők számára néhány percet vesznek igénybe. A technikában alkalmazott szünet és irányadás hatására a mozdulatok minőségükben változnak meg.

Azzal, hogy a koordinációnk minőségét előtérbe helyezzük egy momentum erejéig, az ízületeket (sok esetben össze)feszítő izmok egy pillanatra megpihennek, a feszítés hatására összecsúszott csontok távolabb kerülnek, és fellélegezünk. Ez után könnyedén előfordulhat, hogy újra befeszül. Ez természetes. Ugyanakkor minél többször tapasztaljuk meg, hogy lehetséges elengedni a szükségtelen többletfeszültségeket, annál könnyebben térünk vissza a szabad ízületekhez, amely egyúttal könnyedebb mozgás és harmonikus testtartás kulcsa.

Amikor az elsődleges koordináció a helyére kerül, akkor az egész testünk egészségesebben működik. Valójában erre az állapotra szeretnénk rádolgozni. Ezt szeretnénk erősíteni, nem igaz?

Neked milyen sportban lenne szükséged segítségre?
Hol szeretnél fejlődni?

Nézzük meg egy ingyenes konzultáción!

Az állábbi cikkek is érdekesek

Alexanderezz!
Share This