fbpx

Dráma előszele a levegőben

Az anyukák sajátja a rugalmasság és változásra való képesség. Van aki, erőfeszítések árán tanulja meg, van aki lazább természet és könnyebben beleszokik.

Legyen akár egy gyerek vagy több, váratlan események, kihívások mindig vannak. A múlt héten együtt nyaraltam szintén kisgyermekes barátnőmmel. A két gyerkőc most találkozott másodszor és tekinve hogy mindketten 3 év alattiak óriásit változtak az előző, karácsonyi találkozás óta.

Nem mondom, néha nem volt egyszerű elindulni a kitalált sétára vagy épp csak a boltba.

Ugyanakkor mindketten egy szempillantás alatt képesek voltunk tervet változtatni és elfogadni a másik által javasolt helyzetet. Rövidebb sétaútvonalat, változást a napirendben, mert az egyik gyerkőc épp váratlanul elfáradt vagy egyáltalán nem volt ideális elindulni vele.

Időnként előfordult dráma is. Az egyik leesett a felnőtt székről, vagy épp sikerült valamit kiborítani az asztalon, esetleg egymásnak estek a gyerekek. Arra lettem figyelmes, hogy ezeknek a káosz előtti pillanatoknak mindig van egy dinamikája. Felfokozott, túlpörgött állapot ez, amit a dráma hirtelen „megold”. Egy óriási ordításban, vígasztalásban, ölelésben kicsúcsosodik és egyszerre nyugalom lesz. Mintha nem is történt volna semmi. Idilli béke következik.

Elkezdtem megfigyelni. Hiszen ha az események után  végig tudom gondolni a folyamatot, akkor az adott pillanatban is megfigyelhető és érzékelhető. Mikor fokozódott a helyzet és benne volt a levegőben a dráma előbb változtattam, teret, játékot, bármit, ami az adott pillanathoz illett. Így a figyelmetlenségből és túltelítettségből álló konfliktusok tompultak, a szülőként türelmesebbek tudtunk lenni a gyerekekhez. És az öleléseket nem előzte meg annyi sírás!

A megfigyelés mindennek az alapja. Csak akkor vagyunk képesek változtatni és más úton menni, ha megfigyeljük mindennapi megszokásainkat. Ha tudjuk mi az, amin változtatni szeretnénk, mi az, ami akadályozza a vágyott célt. Legyen az nyugalom, kiegyensúlyozottság, belső erő. 

Neked mi a legfontosabb?

 

Segítsd barátaidat, hogy ők is megismerjék az Alexander-technikát és előnyeit!

Az alábbi linkeken könnyen meg tudod osztani a bejegyzést.

Az állábbi cikkek is érdekesek

Alexanderezz!
Share This