fbpx

Full stop

Tartalom
B
C
Fájdalom feltérkepzés
Fülöp Viktória

A héten megismerkedtem a full stop fogalmával. Természetesen eddig is adtam stopot, eddig is használtam a megakadályozást és a nem csinálás eszközeit, mégis, időnként ugyanazok a fogalmak új megvilágításba kerülnek. Persze az is előfordul, hogy az új dolgokba/gondolatokba hajlamosak vagyunk beleszeretni, ilyenkor el kell őket engednünk, így lesznek eszközeink és nem rigolyáink, megszokásaink.

Full stop

Hogyan is tudnám megfogalmazni…

Még ha értjük is a szavakat, a testünk nem érti vagy nem engedelmeskedik. Mindenesetre olvasásból nem lesz tapasztalás, gondolkodni és kísérletezni kell. F.M. Alexander pedig egy zseni volt, hogy önmagán, egyedül kimívelte ezt a módszert, amely technikává érett.

Tehát, …irányokat adunk, végiggondoljuk, hogy a fejtetőnk a mennyezet felé irányul, az arcunk előre. Nyakunk szabad, fejünk előre felfelé mozdulhat, hátunk hosszabbodhat és szélesedhet. Pont. Full stop. Visszamegyünk önmagunkba, a testünkbe, megtaláljuk a tengelyünket egészen a koponyánk aljától végig…, hagyjuk, hogy a gerincünk mentén meghosszabodjunk…, leérünk a csípőnkig, a térdünkig, a bokánkig, a talpunkig. Lélegzünk. Majd újra irányt adunk, kezdjük a folyamatot elölről.

Miért fontos ez?

Ha állandóan és folyamatosan irányokat adunk, azzal szeretnénk elérni, hogy ne húzzuk össze magunkat és rossz szokásaink ellen dolgozva, békén hagyjuk saját magunkat. Ugyanakkor ilyenkor is előfordul, hogy egy-egy irányt kiemelünk, míg a többit kicsit elhanyagoljuk, akaratlanul is picit megmerevedünk, túlcsináljuk az irányt, vagy éppen elfelejtünk lélegezni. Ennek megakadályzozására kitűnő eszköz a FULL STOP. Nem csak nem adunk irányt, hanem teljes egészében befelé figyelünk, visszatérünk önmagunkhoz, a tengelyünkhöz, elfogadjuk magunkat és az adott állapotot. Majd innen újra folytathatjuk a munkát.

Ez a ‘visszatérés’ segít abban is, hogy önmagunkkal törődjünk. Ne másoknak akarjunk megfelelni. Illetve másokat is akkor tudunk támogatni, ha mi magunk jól vagyunk.

Honnan az ihlet?

Yael Tam

A héten találkoztam Yael Tam-mal.

Yael Londonban tanult Patrick Macdonaldnál és 1974-ben fejezte be tanulmányait. Több mint 20 éve tanít a Shmuel Nelken átlal vezetett iskolában, Jeruzsálem szívében. Különösen érdekes volt vele dolgozni, mivel tanárom (Magyari Beck Anna) ugyanebben az iskolában sajátította el a techinkát.

Köszönöm Yael, remélem jövőre is találkozunk!

Segítsd barátaidat, hogy ők is megismerjék az Alexander-technikát és előnyeit!

Az alábbi linkeken könnyen meg tudod osztani a bejegyzést.

Az állábbi cikkek is érdekesek

Alexander torna ?

Alexander torna ?

Amikor találkozol az Alexander-technikával, és azt hallod, segít a hátfájdalom megszüntetésében és megelőzésében, sőt...

Alexanderezz!
Share This