fbpx

Kiderült, hogy gerincsérved van?

Kiderült, hogy gerincsérved van?

Mit tehetsz azon felül, hogy betartod orvosod utasításait?

Sokan fordulnak hozzám, hátfájdalommal, kezdődő gerincsérvvel vagy akár úgy, hogy tudják, hogy van, de nem kaptak rá különösebb kezelést.

Mégis, hogyan segíthet ilyenkor az Alexander-technika?

Kezdjük azzal, hogy mitől is alakul ki a gerincsérv, mit is jelent ez pontosan?

A gerincünket csigolyák és porckorongok alkotják. Minden egyes csigolya között van egy porckorong, ez alól kivétel az első és második nyaki csigolya.

A porckorong szerepe az ütközések csillapítása. A porckorong egészséges állapotában rugalmas és erős, külső több rétegű, hagymahéjszerű rostos kéregből (anulusz) és a belsejében található gélszerű, kocsonyás magocskából (nukleusz) áll. Pihenéskor vizet vesz fel, terheléskor vizet ad le, ezzel mérete folyamatosan változik.

A megfelelő víztartalommal bíró egészséges porckorong lengéscsillapító és ütközéscsillapító hatású, de ez a kor előrehaladtával, és a nem megfelelő gerinchasználat – például hanyag tartás – okozta terhelés során képes károsodni. A porckorong belső részében lévő gélszerű rész a túlzott igénybevétel hatására a mozgással ellentétes irányba mozog. Tehát ha előrehajolunk, akkor a porckorong hátranyomódik, ha hátrahajolunk, akkor előre. Ez mindaddig rendben van és természetes, ameddig a külső kéreg ép.

Porckorong a gerinc csigolyák között

Amikor a rendszeresen felvett mozgásmintáink – ülés, állás, futás, fizikai munka, házi munka, kerti munka, gyakorlatilag bármilyen állapot és mozgás, amiben a nap során vagyunk, – hatására a porckorong állandó nyomás alatt van, a külső kéreg sérül, és a belső mag kitülemkedik. Ez azért is jelent különösen nagy veszélyt, mert a csigolyák alkotta rendszerben hosszában fut az idegrendszerünk, és a csigolyanyúlványok mentén ideggyökök találhatóak. Ezek alkotják az érzékelésért és az izmok mozgatásáért, a belső szervek és erek beidegzéséért felelős idegeket, és a kinyomódott, szélsőséges esetben levált porckorong kitülemkedése ingerli ezeket.

Porckorongsérv

Bal oldalon: laterális porckorongsérv Jobb oldalon: centrális porckorongsérv Kép forrása: Varga Terézia – Pap ViolaGerincvédelem a mindennapokban

Így lesz segítségedre Alexander-technika!

Mivel a sérv rendszeres nyomás hatására alakul ki, érdemes foglalkozni azzal, mit csinálunk napközben. Az Alexander módszerrel sikeresen átírhatod a mozgásmintáidat. És nem csak azt, ahogyan ülsz vagy állsz – bár kétség kívül innen indulunk, hanem minden olyan tevékenységet, amit napközben végzel. Mozgásunk leírható néhány alap séma kombinációjaként. A gondolkodási folyamatot és az egyes mozdulatokat érdemes átvenni Alexander-technika oktatóval, aki lépésről lépésre tanítja meg, hogyan akadályozzuk meg a meglévő, legtöbbször automatikus szokásunkat.

Ez azért is előny, mert legtöbbünk napi 16 órát van ébren, így ez igazán számottevő lehetőség, még akkor is, ha kicsit változtatásokat eszközölünk.

Az állábbi cikkek is érdekesek

Az Alexander módszer lényege

Az Alexander módszer lényege

Ebben a bejegyzésben az alábbi témákkal ismerkedhetsz meg. Mi az Alexander-technika és miért érdemes tudni róla?...

Alexander torna ?

Alexander torna ?

Amikor találkozol az Alexander-technikával, és azt hallod, segít a hátfájdalom megszüntetésében és megelőzésében, sőt...

Alexanderezz!
Share This