fbpx

Minden viselkedés mögött pozitív szándék áll

Hiszem, hogy így van. Minden gyermek szeretné, hogy rendben legyen a kis világa, ez vezérli. Természetesen akkor is, ha valami nem kedvükrevaló. Mikor anya nem velük foglalkozik, de ők erre vágynak.

Nem ritka, hogy ilyenkor elkezdenek rosszalkodni! Hiszen ekkor anyukaként azonnal odafigyelünk, rájuk szólunk. Megkapják a vágyott figyelmet akkor is, ha ez szidás formájában jelentkezik. Nem könnyű ilyenkor türelmesnek maradni. Ugyanakkor két dolgot is fontos tudnunk. Gyermekeink számára mi vagyunk a minta. Ha kiakadunk és „leordítjuk a fejét”, akkor később, mikor hasonlóan tehetetlen helyzetbe kerül, (hiszen a kiabálás inkább a mi tehetetlenségünket mintsem a megoldást jelenti,) ő is hasonlóan (haszontalanul) fogja lereagálni, mivel ezt látta, ezt tanulta tőlünk. Nos, a kiakadással sem jó szembesülni, így jobb megelőzni, amennyire lehet.

Igyekezzünk türelmesek lenni. Ebben segít, ha tudjuk viselkedését jobbító szándék vezérli, helyre akarja tenni a világképét. Igyekezzünk megtudni, mi az ami valóban hiányzik számára, mi a szükséglete?

Épp szeretethiánya van, amit egy 10 másodperces öleléssel „gyógyíthatunk” és mindenki boldogan folytatja a napot? Szeretné, ha figyelnénk rá, ezért kalapál, énekel, visít? A nap folyamán többször menjünk oda, kapcsolódjunk hozzá, ez segít feltölteni. Figyeljük meg, mi az amit szeret, amit mindig kér. De még jobb, ha kérdezünk! Van aki ölbebújva mesét szeret hallgatni, míg másnak az a feltöltődés, ha együtt ülünk vele a homokozó padkáján.

Mikor megszületett második csemetém, különösen kellett figyelnem arra, hogy a nagyobbnak megadjam a számára szükséges plusz ölelést és figyelmet. Erőt próbáló feladat volt és időbe telt míg az új rendszer beállt, míg az esti fürdés és lefekvés kialakult. (Ez volt a legnehezebb eleme a napnak.) Nagyon sokat öleltem, szeretgettem ekkor a nagyobbat. Minden felkészítés ellenére fel kellett dolgoznia, hogy anya eltűnt 3 napra, hogy az új jövevény figyelmet és időt igényel attól, akire neki is szüksége van. 3 hónap telt el és rengeteg türelemre és kapcsolódásra volt szükség akkor is mikor fáradt voltam, vagy mikor tényleg rosszcsontkodott! Ami segít még ilyenkor, hogy nem válogatni és igenis kérni és elfogadni segítséget! (De erről majd egy másik bejegyzésben!)

 

Segítsd barátaidat, hogy ők is megismerjék az Alexander-technikát és előnyeit!

Az alábbi linkeken könnyen meg tudod osztani a bejegyzést.

Az állábbi cikkek is érdekesek

Alexanderezz!
Share This