fbpx

Te iszol eleget? – Ötletadó

Mikor íróasztal mellett dolgoztam meg volt a napi rutinom. Magam mellé tettem egy másfél literes flakonos vizet és fokozatosan a nap folyamán fogyasztottam belőle.

Talán nem kell említenem, hogy milyen fontos, hogy elég vizet igyunk. Testünk nagyjából 45-72%-a víz és létfonotsságú ahhoz, hogy megfelelő működésünkhöz. Az Európai Élelmiszerbizottsági Hivatal (EFSA) ajánlása szerint egy átlagos egészséges felnőttnek 2-2,5 liter vízre van szüksége, amelyből 1-1,5 liter a bevitt folyadék, legjobb esetben víz.

Mikor babát vártam már meg volt a rutin. Azzal egészítettem ki, hogy figyeltem útközben is mindig legyen nálam. Találtam egy 8 decis flakont, amit mindig teletöltöttem indulás előtt. Majd mikor a szoptatás időszaka következett, tudtam, még fontosabb, hogy igyak, hiszen abból is táplálék készül. Segít, hogy elegendő tejem legyen babám számára. De idővel a szoptatás is elmaradt és a sokféle tennivaló és napközbeni (viszonylag hirtelen) áttervezések miatt a rendszeres vízfogyasztás kicsit alábbhagyott. (Gondolom, gyermekes anyukaként ismerős az érzés!) És feltűnt, hogy hiányzik. Többször éreztem, hogy szomjas vagyok, de még ilyenkor sem tudtam azzonnal csapot-papot otthagyni és folyadékért rohanni.

A gyermekemre való figyelés, a folyamatos előkészület, pakolás, házi teendők mellett egyszerűen elmaradt. És bár már jó pár hete figyelmeztetem magam: többet kellene innom. Mégsem sikerül igazán.

Ezért most úgy döntöttem, új útra lépek és kipróbálok valami mást. Egy reggeli rituáléhoz kötve mindig meg fogom tölteni a kulacsomat! Mondjuk reggeli készítés közben. Így mindig a kezem ügyében lehet, ha pedig elmegyünk otthonról csak felkapom induláskor!

Ahhoz hogy eredményesen változtassunk valamin, a következő a lépéseken haladunk át.

A folyamat útja:

  • észrevettem a hiányt, a rossz megszokást
  • megpróbáltam megváltoztatni (és beláttam, hogy nem sikerült)
  • megállok és felmérem, hogy új stratégiát kell kidolgoznom
  • eltervezem, hogy megelőzöm a hiányt, a rossz megszokást
  • új útat próbálok ki: eltervezem, hogy egy már meglévő rituálé mellé társítom a tevékenységet
  • idővel felülvizsgálom és újra módosítok, ha szükséges

Figyeld csak meg, te hogy csinálod!

…visszatérve: iszol eleget? Egy felnőtt embernek napi 2-2,5 liter vizet kell(ene) elfogyaszntania kánikula nélkül is. Megteszed magadért? Ha rád fér egy kis módosítás próbálj ki új utakat!

Íme az enyém. Teszteld nyugodtan te is!

  • egy már meglévő rituálé mellé társítod a kulacstöltést
  • látóhatáron belülre teszed és nem felejted otthon
  • amikor meglátod iszol egy kicsit

Mivel a szervezetünknek alapvető fontosságú a víz, idővel egyre pontosabban jelez, mikor van szüksége rá. Akkor is, ha épp nem látjuk. A kialakult rutin pedig segít abban, hogy tényleg kézközelben legyen és ne maradjon el.

 

 

Segítsd barátaidat, hogy ők is megismerjék az Alexander-technikát és előnyeit!

Az alábbi linkeken könnyen meg tudod osztani a bejegyzést.

Az állábbi cikkek is érdekesek

Alexanderezz!
Share This