fbpx

Ülőmunkát végzek, mégis min üljek?

Gyakran kapom meg a kérdést, vajon hogyan lehet jól ülni, hogyan kell beállítani a széket, mire kell figyelni.

Min ülsz? – kérdezitek.

Bevallom, én úgy gondolom, hogy nem a széken múlik a dolog nagy része.

Természetesen van néhány igazán félresikerült darab. Sőt! Az ülőalkalmatosságok közül a legtöbb kanapét biztosan ide sorolhatjuk, hiszen inkább lehet bennük félig fekve lenni, mintsem ülni.

És mint tudjuk, időnként széken is tudunk szinte feküdni.

Széken fekvő helyzetben ülő nő az íroasztalánál ülőmunkát végez

A fekvésen kívül minden tevékenység aktív

Ez az én vesszőparipám!

Kezdjünk el az ülés kapcsán is úgy gondolkodni, hogy az egy aktivitás!

Ne az legyen a cél, hogy állandóan megtámasztjuk a combunk alsó részét, és deréktámaszt használunk. Helyette, keressük meg azokat az alátámasztási pontokat, amelyekkel valódi támaszt tudunk adni a testünknek, és a törzs izmaink aktívan tudnak dolgozni.

Mire is gondolok? Legfőképp a talpunkra és az ülőgumónkra!

A pontos részletekhez itt találsz ingyenesen letölthető útmutatót!

Nem csodálkozom azon, ha számodra ördögtől valóan hangzik, hogy ne támasszuk alá a combunkat. Ne legyen deréktámasz. És m ég a karfával sem étek egyet.

Bizony így van!

Azt szeretném a legjobban, ha elkezdenéd megfigyelni magad! Amikor ülsz és el kell érned valamit, ami előtted van, hol történik a törzsedben az előre mozgás?

  • A nyakadnál? Előreviszed a fejed, majd a vállaid?
  • Esetleg a mellkasodat mozdítod először?
  • A derekadnál mozdulsz?

Oh igen, ezek a legfőbb szokásaink! Esetleg ezek kombinációja, akár mind egyszerre.

És akárhányszor előre nyújtod a kezed, hogy elérj egy pohár vizet, az egeredet, egy fontos papírt vagy akár egy tollat, ezt a mozdulatot ismétled. Erre edzel. És idővel megjelenik a fájdalom. Jelez, hogy valami nem stimmel, és ezt érdemes komolyan venned.

Helyette próbáld ki azt, hogy leteszed a talpaid, megkeresed az ülőgumóid. (Segítséget ide kattintva találsz.) Elképzeled, hogy a fejtetődön van egy korona, ami a plafon vagy az ég felé néz. És elkezdesz hintázni az medencéden.

Hogy ez miért fontos? Mert így meg tudod akadályozni a felesleges görnyedést, és a törzsed hosszú és széles lesz. Nem kezded el összenyomni a törzsed és egész termeted, mint eddig, helyette képes leszel átírni a meglévő mozgásmintáidat.

Ehhez pedig az kell, hogy lehetőség szerint legyen egy stabil széked, és ülj a szék peremére! Így a törzsed izmainak lehetőségük lesz munkába állni, és segíteni téged a folyamatban. Igen, az aktivitás egy folyamat, nem egy fix állapot. A cél, hogy meglegyen a szükséges rugalmasságod, amiből mozdulni tudsz, ha szükséges és közben stabilan tudsz lenni. Ülni.

Tehát összegörnyedés helyett rugalmas, szabad lesz mozgásod, a testtartásod egyre harmónikusabbá válik, és egyensúlyba kerülsz. Ráadásul egyre inkább ez válik számodra természetessé.

Oh és a kedvenc székem!

Leginkább váltogatom őket, de ha meg kell nevezni egyet, akkor az alábbit használom a legtöbbet.

Szívesen támogatlak az utadon. Jelentkezz be egy ingyenes konzultációra!

Válassz az alábbiak közül!

Az állábbi cikkek is érdekesek

Az Alexander módszer lényege

Az Alexander módszer lényege

Ebben a bejegyzésben az alábbi témákkal ismerkedhetsz meg. Mi az Alexander-technika és miért érdemes tudni róla?...

Alexander torna ?

Alexander torna ?

Amikor találkozol az Alexander-technikával, és azt hallod, segít a hátfájdalom megszüntetésében és megelőzésében, sőt...

Alexanderezz!
Share This