fbpx

Az EFT kopogtatás receptje

Mégis hogyan is néz ki a kopogtatás?

Első lépés: a probléma megnevezése, ráhangolódás.

Legelőször nézzük meg, mivel érdemes dolgoznod.

Válaszold meg az alábbi kérdéseket, hogy közelebb kerülj a megoldáshoz:

Mi a jelenlegi legnagyobb problémád?
Mi a legfőbb stresszforrásod?
Mi miatt aggódsz leginkább?

web bejegyzéshez EFT3 problema 1

Ha van rálátásunk a problémára, akkor tudjuk, min szeretnénk változtatatni. A kérdésekre adott válasz során megfogalmazhatjuk, mi az elakadásunk.

Gyakran előfordul, hogy inkább egy konkrét szituáció rajzolódik ki előttünk. Van egy történet a fejünkben, amit szinte filmként le tudunk vetíteni, és ekkor azonnal megjelennek az érzelmek is. Míg máskor csak az érzelmek vannak jelen anélkül, hogy a kiváltó oknak igazán tudatában lennénk.

Írjuk le ezeket az érzelmeket, fogalmazzuk meg minél pontosabban! Legyél specifikus amennyire csak lehetséges!

A vezetett kopogtatás során, sokszor fogalmazok általánosan, hogy könnyen tudj kapcsolódni. Így elindul a belső gondolatmeneted, és a közös kopogtatás során az intuíciódra hallgatva, további körökkel tudod kiegészíteni a kopogtatásodat. Amikor egyéni vezetett EFT foglalkozáson veszel részt, akkor kimondjuk a te saját érzelmeidet, a te megélésedet.

Ha nehézséget okoz a megfogalmazás, akkor hangolódj rá az érzéseidre. Mit érzel, amikor beleképzeled magad a szituációba? Az is jó megoldás, ha elképzeld mint egy mozifilmet, és végigveszed, hogy mi történt.

Pontosítsd!

Ha azt mondod „a párom kiakaszt”, az túl általános. Jobb, ha úgy fogalmazol, „a párom ma reggeli indulásnál beszúrt megjegyzése kiakasztott”.

Ha fájdalmat érzel, ne csak azt mondd, hogy „amikor fáj a térdem”, hanem azt, hogy „amikor a hosszú séta során szúró fájdalom nyilallt a térdem külső felébe”.

 

web bejegyzéshez EFT3 problema 3

Szubjektív mérés

Vizsgáld meg, hogy milyen erősségű az érzésed egy 1-től 10-es skálán. Ilyenkor a 10 jelenti a legerősebb érzelmet, míg az 1 azt mutatja, hogy nem vált ki belőled heves érzést. Állapítsd meg, most mit érzel a dologgal kapcsolatban, és írd fel a számot!

A következő lépés az alapállítás

Ez a mondat magában hordozza annak a problémának az energiáját, amit meg szeretnénk oldani, és egy pozitív megerősítést.

Megfelelő alapmondat lehet a következő:

Azzal együtt, hogy a ….. probléma leírása ……, mégis mélységesen és teljes egészében szeretem, és elfogadom magam.

Időnként előfordul, hogy nagyon idegen vagy szokatlan kimondanunk, hogy szeretjük és elfogadjuk magunkat. Ilyenkor ne maradjunk negatív érzelemben, helyette fogalmazzunk megengedően.

Például fogalmazhatsz így:

Azzal együtt, hogy a ….. probléma leírása ……, mégis megpróbálom mélységesen és teljes egészében szeretni, és elfogadni magam.

Kopogtatás karateponton

Amint kigondoltuk, vagy akár le is írtuk a mondatunkat, kezdjünk el 4 ujjal a másik kezünk karatepontján kopogtatni. A karatepont a külső kézélünkön található, a csukló és a kisujj találkozása között.

Miközben ezt a részt kopogtatjuk, 3x hangosan mondjuk ki az alapállításunkat.

Kopogtatás karateponton a tenyér kisujjfelőli oldalán

Nézzük a kopogtatás sorozat pontjait!

Ez után jöhet a meridián pontokon való kopogtatás, miközben az emlékeztető mondatot, az ahhoz kapcsolódó érzéseket és érzelmeket folyamatosan, (lehetőleg) hangosan kimondjuk.

Én azt javaslom, hogy a kisebb területeken kopogtass két ujjal, a nagyobb felületeken, a kulcscsont alatt, a hónalj alatt, a fejtetőn, négy ujjal.

Az emlékeztető mondat legyen rövid és tömör, minden egyes kopogtatásnál emlékeztessen minket a problémára.

A kopogtatás üteme egyéni, erőssége közepes.

Ne aggódj, nem lehet elrontani.

A pontok:

  • A szemöldök belső sarka.
  • A szem mellett, a szem külső oldalán a csontos részen.
  • A szem alatt, a csonton.
  • Az orr alatt, az orr és a felsőajak között.
  • A száj alatt, az alsó ajak és az áll között, a gödröcskében.
  • A kulcscsont szegycsont találkozása alatt, a szegycsont felső részénél.
  • A kar (vagy hónalj) alatt a test oldalán, mellmagasságban.
  • Fejtető vagy koponyatető.

A pontokról a youtube csatornámon találsz egy egy perces videót: kattintsd IDE!

Csináljuk több körön át!

Jó iránymutató lehet, hogy annyi kört csinálunk, amilyen erősségűnek ítéltük meg a gondunkat. Ha feljönnek a témához kapcsolódó új gondolatok, azokkal csinálhatunk további köröket.

A körök végén vegyél egy nagy levegőt, kicsit tartsd bent, majd engedd ki.

web bejegyzéshez EFT3 problema 2

Szubjektív visszamérés

Végül vizsgáld meg, hogyan változott a kiinduló érzésed intenzitása: Mit gondolsz, az 1-től 10-es skálán milyen erősségű? Itt is a tíz a legerősebb érzelem, míg az 1 azt mutatja, hogy nem vált ki belőled heves érzést.

Állapítsd meg, hogy most mit érzel a dologgal kapcsolatban! Figyeld meg változott-e!

Minden kis lépés fontos. Van, amikor csak egy-egy egységet sikerül lentebb lépnünk, van amikor teljesen eltűnik a heves érzelem.  – Erre jó példa Mary története, akiről ebben a bejegyzésben olvashatsz!

Erős intenzitású érzelemnél érdemes visszatérni, és újra kopogtatni, valamint a kopogtatás során felmerülő történeteket és érzelmeket is feljegyezni. Ezek további mélységet adnak a munkának, és segítenek az oldásban.

Ha kérdésed van szívesen segítek. Nyugodtan foglalj be egy konzultációt ide (kattintva), vagy weboldal felső menüsorában található linkre kattintva.

Az állábbi cikkek is érdekesek

Alexanderezz!
Share This