fbpx

Az érzelmi felszabadítás technika története

Az érzelmi felszabadító technika története

Dr. Roger Callahan pszichológusnak egy gyerekkora óta súlyos víziszonyban szenvedő páciensénél, Marynél sehogy sem sikerült eredményt elérnie. Mary nemcsak az úszástól rettegett, hanem a víz minden elképzelhető megjelenési formájától – a fürdővíztől esőn, és az óceánon keresztül az úszómedence vízéig. Iszonyodásának foka olyan extrém méreteket öltött, hogy két gyermekét sem volt képes megfürdetni, ráadásul rendszeresen gyötörték vízzel kapcsolatos rémálmok is. Ez egész életében így ment. Míg végül most, már negyvenéves éveit taposva eljutott odáig, hogy dr. Callahan segítségét kérje.

Mary már egy éve járt dr. Callahanhez különféle kezelésekre, és nem ez volt az első eset, hogy a kipróbált módszerek nem működtek. Dr. Callahan csalódottan tapasztalta, hogy sok páciensénél nem sikerült eredményt elérni, hiába fordított rengeteg időt kezelésükre gyógyulásuk érdekében. A Maryvel folytatott terápia egy év alatt is csak minimális fejlődés tudott elérni, aki arra már képes volt ugyan, hogy pszichológusa úszómedencének széléről belógassa a lábait a vízbe, de közben még mindig rendkívüli mértékben szorongott. A medencénél lefolytatott ülésekről pedig a kezelés okozta stressz által kiváltott lüktető fejfájással távozott.

Medence víztükör

Dr. Callahan, aki mindig is rendkívül érdeklődést mutatott az emberi test és az elme működése iránt, éppen ez idő tájt tanulmányozta a meridián pontokat. Az ősi kínai gyógymód, az akupunktúra szerint a meridiánok azok az energiacsatornák, amelyeken keresztül a szervekhez és a szervrendszerekhez áramlik a csi, azaz az életenergia. A test mindkét oldalán lefelé és felfelé futó meridiánok összefüggésbe hozhatók a különféle szervekkel, például a gyomorral, az epehólyaggal vagy a vesével. Mindegyik meridiánnak van a test különböző felszínén egy úgynevezett „végpontja”, amelyen keresztül hozzáférés nyílik az energiacsatornákhoz. Ezek a meridián pontok stimulálhatók akupresszúrás tűk segítségével, vagy egyszerű érintéssel (akupresszúra), a meridiánok energiaáramlásának kiegyensúlyozása, illetve az energia blokkok feloldása érdekében.

Az egyik terápiás ülésen kiderült, ha Mary a vízre gondol, az szörnyű érzést kelt a gyomrában. Ekkor hirtelen bevillant dr. Callahannek a gondolat, miszerint a gyomor meridián pontjának, (közvetlenül a szem alatt található,) segítségével talán enyhíthető lenne Mary fájdalma. Így aztán megkérte páciensét, hogy kopogtassa ezt a területet az ujjaival. Mary, mindkettőjük meglepetésére, néhány perc után felkiáltott: „Elmúlt! Az a szörnyű érzés gyomromban, amit már a víz puszta gondolata kiváltott belőlem, teljesen eltűnt!” Ekkor odament a medence partjához, hogy megtapasztalja, érez-e még félelmet a víz közelében, de döbbenten tapasztalta, hogy szorongása teljesen elmúlt.

Ettől a naptól kezdve viszonya és vízzel kapcsolatos rémálmai megszűnnek. Ennek már 30 éve, és Mary félelmei minden mai napig nem tértek vissza.

Nem nehéz elképzelni, mennyire meglepődött dr. Callahan a történteken. Oly sok munka és küzdelem után, a pszichoterápia minden lehetséges technikája, valamint alternatív módszerek bevetése után végül a szem alatti terület egyszerű kopogtatásával jutott eredményre. És ami a legfontosabb, Mary fóbiája harminc év után sem tért vissza. Hogyan történhetett meg mindez?

Érzelmi felszabadító tehcnikát (EFT-t) használó nő kopogtat a szem mellett

A kopogtató módszer fejlődése

Maryvel kapcsolatos tapasztalatait követően dr. Callahan még jobban belemélyedt a meridián pontok tanulmányozásába, és kifejlesztette a tradicionális pszichoterápia és a test különböző részeit kopogtató technika sajátos ötvözetét. Megalkotott egyfajta „algoritmustkészletet”, illetve különféle kopogtatás-sorozatokat dolgozott ki. Miután dr. Callahan egyik tanítványa, Gary Craig megtanulta és alkalmazta is tanára algoritmusait, rájött, hogy a kopogtatás sorrendje közel sem olyan fontos, mint maga a kopogtatás. Így aztán a módszer alkalmazásának egyszerűbbé tétele érdekében kifejlesztett egyetlen sorozatot, amely a később EFT-nek (az Emotional Freedom Technique, azaz az érzelmi felszabadítás technikájának a rövidítéséreef) keresztelt módszer alapját képezi. Az EFT sorozatot úgy alkotta meg, hogy ez tartalmazza az összes jelentősebb meridián pontot. Ennek a sorozatnak a részletes leírását és bemutatását egy külön bejegyzésben találod meg (kattints ide), illetve készítettem egy rövid videót, (amelyet ide kattintva érsz el,) ahol egy percben megmutatom csak a kopogtatás ponjait.

Gary érdeme nem csupán az, hogy egyszerűsítette a folyamatot és finomított rajta, hanem az is, hogy a technika alkalmazóiból egész kis közösséget hozott létre. A módszert használó emberek eseteit sorra dokumentálta, majd ezeket a szinte hihetetlen eredményeket nyilvánosságra hozta, aminek köszönhetően napjainkra már világszerte emberek ezrei ismerték meg és alkalmazzák a kopogtató módszert nap mint nap.

Tudományos kutatások helyszine

Dr. Callahannek 1979-ben sikerült elérnie a korábban tárgyalt áttörést Mary nevű páciense kezelése során, de a nyugati tudományos kutatásoknak az azt követő három évtized alatt nem sikerült megfejteniük a kopogtató módszer működési elvét. Hogyan lehetséges, hogy Marynek és az őt követően még oly sok más embernek sikerült megszabadulni különféle fóbiáiktól, félelmektől és más problémáktól bizonyos akupunktúrás pontok egyszerű ütögetésével? A legutóbbi néhány évben sok mindenre fény derült a módszer tudományos hátterével kapcsolatban. Erről bővebben az előző cikkemben olvashatsz, amelyet ezen a linken érsz el. Klikkelj ide a folytatáshoz.

 

Felhasznált irodalom: Nick Ortner EFT – A kopogtató módszer

Az állábbi cikkek is érdekesek

Az EFT kopogtatás receptje

Az EFT kopogtatás receptje

Mégis hogyan is néz ki a kopogtatás? Első lépés: a probléma megnevezése, ráhangolódás. Legelőször nézzük meg, mivel...

Alexanderezz!
Share This