fbpx

Az elmével mindenek felett

Tartalom
B
C
Fájdalom feltérkepzés
Fülöp Viktória

A búvárkodástól kezdve az eszperantó tanulásig, Jeanne Day 80 évesen több mindent csinál mint legtöbbünk fele ennyi idősen. Mi a titka? Az Alexander technika, állítja Carol Dixnek.

Jeanne Day 80 éves, Alexander technika tanár

Fotó: Murdo Macleod/The Guardian

Jeanne Day derűsen kezdi a napot. 6:30-kor fent van, felhúzza tréningruháját és már kinn is van a friss, süvítő szélben, sétál néhány mérföldet a St Andrew farm körül. Majd otthon meditál egy kicsit, csinál néhány talajgyakorlatot és gyümölcsöt reggelizik. Reggel 9 és délután negyed 7 között fogadja Alexander tanítványait, de ha épp nincs tele a naptárja. Utána tesz még egy hosszú sétát, vagy rendbe teszi a kert egy részét. Majd könnyed vacsora következik és egy kis gyakorlás az elliptikustréneren. 8 után gyakran telefonál barátokkal a családdal vagy épp válaszolgat az elmaradt e-mailekre.

Semmi különös nincs ebben – ezt az életformát sokan követjük. De ő 87 éves. Hogyan csinálja? „Ahogy mondani szoktam, mindig is egy ‘vidám mókus’ voltam,” meséli. „Nem vagyok egy panaszkodós. Nem kérdem azt ‘miért én?’ úgy fogadom el a dolgokat, ahogy jönnek és megnézem, mit tanulhatok belőlük.”

Ez mind jól is van így, egy szerencsés boldog ember; de ez mit sem változtat azon a tényen, hogy Day úgy néz ki és úgy is viselkedik mintha 10 évvel fiatalabb lenne koránál. Vékony, fürge, szellemileg éber: mit meg nem tennének a több milliós  fiatalító termékekkel foglalkozó gyárak néhány ilyen üvegcse elixírért. Szóval mi az ő titka?

Ugyan Day egészségesen táplálkozik – nem eszik húst és az ételek 80%-át nyersen fogyasztja – nem csak a diéta az oka fürgeségének, hanem az Alexander technika (AT) iránti odaadása, amelyet lassan 50 éve maga is gyakorol és tanít.

Érdekes dolog ezt megfogalmazni, az Alexander technika nem hasonlít fitneszhez vagy más egészséggel kapcsolatos őrülethez. Úgy írják, hogy egy egyszerű és praktikus módja az önfejlesztésnek és önmagunk megsegítésének, amit magán órákon tanítanak a képzett tanárok. A cél az, hogy egyre jobban tudatában legyél annak, hogy hogyan „használod rosszul” a tested. Népszerű zenészek és színészek körében, de azoknak a városi dolgozóknak is nagyszerű, akik egész nap egy íróasztal felett görnyednek telefonnal az álluk alatt. Ugyan sosem vált olyan őrületté mint a spinning vagy a step-aerobik, mégis sok híres rajongója van John Cleesetől  és Paul Newmantől Fergie-ig a yorki hercegnőig.

Day élő védjegy, maga a hitelesség.  

A teste rugalmas és nyugodtan, kecsesen sétál. Talán ő mindig is ilyen volt, de az Alexander technika úgy tűnik emberek feletti energiát is ad neki. Amikor betöltötte a 80-at, annak érdekében, hogy ébren tartsa elméjét, eldöntötte, hogy minden évben valami új dologba kezd. Elsőként búvárkodott, a helyi uszodában tanult egy oktatóval. „Megkaptam a tanúsítványomat, de nem voltam túl lelkes attól a sok csőtől és a víz alatti légzéstől. Így aztán a thaichi felé vettem az irányt, amit imádok és a reggeli rutinom része. A következő évben elhatároztam, hogy eszperantót tanulok és azt sosem hagytam abba. Ez egy fantasztikus nyelv és nem rég kaptam hírt, hogy 83%-kal mentem át a vizsgán.

Ezen a nyáron Day részt vesz az eszperantó nyári iskolában és mellesleg dánról is fordítja a filozófus Martinus munkáit.

De továbbra is az Alexander technika tanítás a fő tevékenysége, ebben a korban, amikor a legtöbb embert már nyugdíjazták. Day ennek a speciális egészség újranevelő módszernek úttörője volt, amelyet az 1890-es években egy ausztrál színész, F. M. Alexander fejlesztett ki, és az 1960-as években Walter Carrington vitt tovább Londonban. Day a Holland Park Konstruktív Oktatási Központ korai diákjaként Carringtonnál tanult.

„Már 41 éves voltam, amikor felfedeztem az Alexander technikát,” meséli. „Több munkám is volt és mindenféle dolgot csináltam, de nem találtam meg azt, amit igazán szeretnék csinálni az életben. Házasság vagy gyerekek nem voltak akkoriban. Az Alexander technika nélkül bizonyos, hogy kialakultak volna az izomzatomban és az ízületeimben a problémák.”

Na de milyen is egy óra?

Ezt csak egy módon lehet megtudni. Day új utak felé vezet engem, miközben felállok az ülésből és leülök az állásból. Az a tapasztalatom, hogy az ülő pozícióból való felállás semmi olyanhoz nem hasonlít, amit valaha is éreztem. Nem vagyok kihúzva. Nem szorítom sem a láb, a fenék, a nyak vagy a hát izmaimat. Szinte mint a hipnózis során, azon kapom magam, hogy emelkedem el a széktől, míg Day kezei előre vezetnek. Az óra másik része asztalon zajlik, arra bátorít, hogy nyújtsam ki egyesével a lábaim. Keze bölcsőként fogja át a sarkam és hopp, érzem, hogy a lábam önkéntelenül felé mozdul. Csodálatos érzés.

De hogyan fogom megváltoztatni a rossz utat? Mint a legtöbb ember, én is hozzászoktam ahhoz, hogy a hátam  kiegyenesítsem és az állkapcsomat megfeszítsem annak érdekében, hogy kész legyek határidőre vagy megcsináljam a dolgom. A trükk annyi, hogy nem egy sor feladatot viszek haza, hanem egy sor „nem csinálást”. Az egyik legnagyszerűbb dolog megtanulni a ‘stop’-ot” magyarázza  Day, „meg kell állnunk mielőtt ‘csinálással’ válaszolnánk az ingerre. Amikor vezettelek elfelé a széktől, meg kellett állítanod az agyadban azt, hogy megnyomd az ‘én fel fogok állni gombot’. A fejed, megkapta a szabadságot, és vezette az utat.”

Forrás – fordítás: Carol Dix, The Guardian 2006. március 16.

Segítsd barátaidat, hogy ők is megismerjék az Alexander-technikát és előnyeit!

Az alábbi linkeken könnyen meg tudod osztani a bejegyzést.

Az állábbi cikkek is érdekesek

Alexander torna ?

Alexander torna ?

Amikor találkozol az Alexander-technikával, és azt hallod, segít a hátfájdalom megszüntetésében és megelőzésében, sőt...

Alexanderezz!
Share This