fbpx

Eléred a célod?

Érj célt, de ne minden áron.

Kicsi gyerekkel nehéz elindulni. Mindent összekészíteni, kiszámolni a megfelelő időt és épp jól állni alvással és etetéssel, összehangolni, hogy minden klappoljon.

Nagyobbacsaka gyerkőccel is nehéz, de más okból. Ő már egyértelmű véleményt formál, ami könnyen ellenállásban csúcsosodik ki.

Elmondom én hogy jártam (csodállak, ha veled még nem fordult elő ilyen), és elmondom miért nem működik. Azt is, hogy merre kellene keresgetnünk a jobb irányt. 

Nem régiben időre mentünk valahova, sőt időben is voltunk egészen addig, míg az indulás előtti pelenkacserés ruhaváltásnál leányom úgy nem döntött, hogy ezt ő most nem szeretné. A szép szó nem használt, így sajnos elég harcosan került fel a ruházat. Csak hogy az, hogy anyukaként elértem a célom egy gyerkőcöt egyáltalán nem hat meg…. és már vetkőzött is.

Be kellett lássam, hogy csak a célt tartottam szem előtt. Azt, hogy induljunk és időben. Bár próbálkoztam egy két ötlettel, hogy meggyőzzem, mivel az sikertelen volt, végül áttörve az ellenálláson adtam rá a ruhát; majd mivel levette, igazából kezdhettem újra másképp.

Őszintén, egy kicsit sem lettünk kész hamarabb. Jobban jártam volna, ha elsőre nem is öltöztetem és inkább tovább kreatívkodom és próbálkozom, más helyzeteket teremtek és más módot arra, hogy ő is elkészüljön.

Így hogy csak a célomat figyeltem, felöltöztettem egyszer feleslegesen és kicsivel később már ténylegesen. Sokszor elfelejtjük, hogy nem elég a célt a szemünk előtt tartani, az legalább olyan fontos, hogyan érjük el! Ezt F.M.Alexander célhódításnak nevezte és számos gyakorlati példán is bemutatta, miért káros. Az imént említett esetben is egyértelmű, hogy az első kör felesleges energiapazarlás volt és már korábban érdemes lett volna egy olyan megoldást találni, ami mindkettőnk számára elfogadható, mindketten igent tudunk mondani rá.  Tehát  bár érdemes a cél felé tartanunk, mégis elsősorban a hogyanokra figyeljünk!

Ez egy tanulási folyamat. Fontos, észrevennünk, ha túl sokszor gázolunk át gyermekünk akaratán; hiszen az se jó, ha mindenbe belenyugvó, önmaga ötleteit elnyomó gyerkőc lesz energikus és életvidám gyermekünkből. Természetesen arra is szükség van, hogy időnként mikor időre kell odaérnünk valahova ez lehetséges legyen. Meg kell találnunk az egyensúlyt, még akkor is, ha fáradtak vagy elcsigázottak vagyunk, vagy ha épp gyermekünknek van rossz napja. Ne légy elkeseredve, ha nem mindig sikerül úgy, ahogy szeretnéd. Lépésről lépésre, ahogy formálódik tudatosságod, egyre könnyebb lesz!

 

Segítsd barátaidat, hogy ők is megismerjék az Alexander-technikát és előnyeit!

Az alábbi linkeken könnyen meg tudod osztani a bejegyzést.

Az állábbi cikkek is érdekesek

Alexanderezz!
Share This