fbpx

Nyomja teher a válladat?

Hogy állsz a gravitációval?

Hülye kérdés mi?

Mégis mi az első gondolatod? Mit érzel, hogyan hat rád?

Sokan a súlyra, a nehézségre, a lehúzásra asszociálnak. Azonnal az jut eszükbe, hogy teher ül a vállukon.

Van egy jó hírem.

Úgy vagyunk kitalálva, hogy a gravitációval EGYÜTTMŰKÖDJÜNK!

Testünk felépítése, csontjaink elrendezése mind azt segíti, hogy együttműködve a lehető legkevesebb erőfeszítéssel emeljünk súlyokat, sétáljunk sokat és egyáltalán, éljük az életünket.

Miért nem érzük mégse könnyedséget? Azért, mert a sok kényelmesnek vélt bútor, a rossz belénk ivódott példa az ellenkezőjét segítik.

Így az évek során észrevétlenül szedtük össze ezeket a rossz megszokásokat, annyira elfogadottá váltak, hogy meg se kérdőjelezzük.

Sok anyukának a cipeléstől és az anyaság terheitől egyre rosszabb állapotban van a háta. Vagy hogy az irodában dolgozók természetesnek tekintik a hátfájást és az ízületi fájdalmakat.

Könnyen azt gondoljuk a sportolás a jóga, a gerinctorna majd segít nekünk és persze részben segít. A mozgás jó és fontos dolog. Viszont nem mindegy, hogyan csináljuk! És ami még fontosabb! Hogy mi történik veled az alatt a sok-sok óra alatt, amikor nem kifejezetten sportolsz, hanem csak úgy vagy. Mert ahogy ott használod tested felépítését, az ízületeid, az izmaid, úgy fogod fokozottan a sportnál is. Sőt, ezekre a megszokásokra erősítesz rá és egyáltalán nem biztos, hogy képes vagy úgy kivitelezni a feladatot, ahogyan az edző kéri.

Ezért arra ösztönözlek, inkább arra figyelj, mit és hogyan csinálsz. Azt hiszed ez különösebben fárasztó? Nem nem az. Kinesztetikus érzékünk ugyanúgy működik és küldi a jeleket agyunk felé, mint ahogy jeleket kapunk arról, mit látunk vagy mit hallunk. Meg kell tanulnunk újra figyelni ezekre a jelekre. Sokszor az a gond, hogy nem tudjuk hogyan. Ezért igyekszem segíteni írásaimmal, videóimmal és személyes órákkal.

Mert fontos, hogy tisztában legyél azzal, hogy a saját koordinációd az alapja mindennek (vagy úgy is mondhatom, hogy ott minden megmutatkozik). Az, hogy milyen szükségtelen feszültség mutatkozik nyakizmaidban és azt hogyan kompenzálja a hátad vagy főbb ízületeid, mind észrevehető és képes vagy rajta változtatni is. Ezért érdemes megfigyelned, ha kényelmetlenül érzed magad, ha fáj valamid, ha türelmetlen vagy, sőt akkor is, ha már nagyon várod, hogy elaludjon a babád és szeretnél kiosonni.

Látogass el egy foglalkozásra! Segítek észrevenni azon megszokásaid, amelyektől jobban elfáradsz, feszültebb és türelmetlenebb leszel. Ha már eljutottál a megfigyelésig megmutatom a következő lépést!

Segítsd barátaidat, hogy ők is megismerjék az Alexander-technikát és előnyeit!

Az alábbi linkeken könnyen meg tudod osztani a bejegyzést.

Az állábbi cikkek is érdekesek

Alexanderezz!
Share This