Alexander-technika – eszköz a mindennapokban

Rólam

fotó: Veszelik Viktória

Üdvözöllek! Veszelik Viktória vagyok, Alexander-technika tanár.

MIÉRT?

Azért készítettem ezt a weboldalt, hogy minél többen megismerjék az Alexander-technikát. Fontosnak tartom, hogy megtanuljuk a lehető legmegfelelőbb módon irányítani testünket és ne csak sodródjunk az eseményekkel.

Egyre nagyobb hangsúlyt helyezünk arra, hogy életünket tudatosan megtervezzük, ugyanakkor ezen fejlődés többnyire mentális képességek fejlesztésére irányul. Szellemi és fizikai énünk nem különül el egymástól, elválaszthatatlan egységet alkot.

„Mindent – legyen az testi, szellemi vagy lelki, izomtónussá alakítunk.”” — F. M. Alexander

Ez az egység tanulási folyamat során újraépíthető, a technika alkalmazásával életminőségünk, mind testi mind szellemi síkon ugrásszerűen javul. Célom, hogy tanításom során minél több embert elindítsak a minőség felé vezető úton. Szeretném, hogy a lehető legtöbben megtapasztalják: van választási lehetőség!

HOGYAN lettem Alexander-technika tanár?

2005-ben hallottam a technikáról csupán annyit, hogy két ember munkája során, az egyik érint, a másik könnyedén, légiesen mozog. Bevallom, kicsit misztikus volt, mégis felkeltette érdeklődésem, kiváncsi lettem erre az elképzelhetetlen mégis izgalmas élményre.

Néhány hónap múlva részt vettem Goda Gábor 3 napos Weight Flow Contact workshopján, melynek utolsó napján egy pillanatra belém hasított ez a könnyedség!

Ekkor jutott újra eszembe a technika: „Talán valami ilyesmiről beszéltek? Ilyen könnyed lehet minden?”

Imádom ezeket az ellentmondásosnak tűnő kifejezéseket, az Alexander-technika tanítása és tapasztalása során is sokat találkozom ilyen sóhajokkal: „Olyan jó belenehezedni a könnyedségbe!” vagy „Olyan apró és óriási a különbség!” … a tapasztalás igazolja ezeket a furcsa kombinációkat.

2006-ban vettem részt először Alexander-technika foglalkozáson. Aznap este egy moziban ülve vettem észre, hogy bizonyos pozíciók nem kényelmesek és elkezdtem mást keresni. Megjelent egy pontosabb érzékelés, amely egyértelmű jelet küldött nekem arról, mivel ártok magamnak. Fél éven át rendszeresen jártam foglalkozásokra.

2007-ben volt szerencsém találkozni Yehuda Kupermannal, mely hatására eldöntöttem, komolyan veszem és megtanulom ezt a technikát. Beíratkoztam a Budapesten lévő Alexander iskolába, ahol Magyari Beck Anna keze alatt 3 éven át tanultam.

2010-ben szintén az Ő vezetésével elkezdtem 1 éves gyakorló tanításomat és lefordítottam a Barbara és William Conable How to Learn the Alexander Technique (Hogyan tanuld az Alexander-technikát) című munkáját.

2007 óta az iskolai oktatás mellett volt szerencsém találkozni és részt venni nemzetközi tanárok óráin és workshopjain is:

 • 2007 – Yehuda Kupermann
 • 2008 – Yehuda Kupermann
 • 2009 – Giora Pinkas
 • 2011 január – Avi Granit
 • 2011 szeptember – Avi Granit
 • 2012 november – Avi Granit
 • 2013 január – Yael Tam
 • 2014 október – Avi Granit

2014-ben külsős STAT (Alexander-technika Tanárok Egyesülete) által kijelölt nemzetközi tanárok előtt mutattam meg tudásom. Sikeres vizsgát tettem, 2015 óta a tagja vagyok a nemzetközi egyesületnek.

 

GYERE EL,

 • tanuld meg a módszert, amely segít könnyedebbé tenni a mozgásod és ez által az életed!

 • sajátíts el egy eszközt, ami mindig Veled van!

 • vegyél részt egy kalandban, amely során felfedezed Önmagad!

Ha kérdésed van vagy időpontot szeretnél, ne habozz! Írj nekem!

Kérj időponot vagy kérdezz!

Share This