fbpx

Szeretetnyelvekről a szeretet ünnepén

Tartalom
B
C
Fájdalom feltérkepzés
Fülöp Viktória

Közeleg a szeretet ünnepe

A karácsonyi előkészületek sok apró tennivalóval járnak. Feldíszítjük a lakást, koruknak megfelelően bevonjuk a gyerekeket, kitaláljuk a karácsonyi menüt, már decemberben hallgatjuk az ünnepi zenéket, reménykedünk abban, hogy esni fog a hó (de azért nem lesz lucskos minden) és azon morfondírozunk, minek örülnének hozzátartozóink, hogyan lephetnénk meg őket.

Ezért gondoltam ma arra, hogy a szeretetnyelvekről írok. Tudjuk, hogy az ünnepnek csak egy része az ajándékozás és természetesen gyerekeink teljesen be vannak sózva, (már a kétévesemet is felkészítették a nagyszülők, hogy bizony a Jézuska ajándékot hoz, őrület). No de azért másról is szól. Egész éves figyelmünk, szeretetünk kicsúcsosodása, egy pillanat, amikor megállunk örülni annak, amink van.

Ugyanígy nem az ajándékok döntik el, hogyan sikerül az ünnep, illetve érdemes más szemszögből is végiggondolni, mivel kedveskedhetünk a másiknak. Ha sikerül több olyan impulzust adnunk, amelyet ő valóban értékel és fontosnak tart, akkor bizonyára kedvesebb emlékeket teremtünk számára. Íme a szeretetnyelvek rövid leírása:

ELISMERŐ SZAVAK

Van mikor a szavak fontosabbak mint a cselekedetek. Ha szerettednek ez a szeretetnyelve, akkor a váratlan bókok az egész világot is jelenthetik számára. Fontos, hogy kimondd neki „szeretlek” – ha részletezed is, hogy miért akkor majd kiugrik a bőréből. A sértegetéseket nehezen hagyja figyelmen kívül és felejti el. A kedves, bátorító és pozitív szavak élettelivé teszik és feltöltik.

MINŐSÉGI IDŐ

A minőségi időt kedvelők nyelvezetével úgy tudod legjobban kifejezni a szeretetedet, ha teljes és osztatlan figyelmet ajándékozol. Az ilyen emberek esetében, kritikus, hogy vele legyél. De tényleg, teljesen vele, – kapcsold ki a tévét és minden feladatot és házimunkát tegyél félre – így fogja tényleg különlegesnek és szeretettnek érezni magát. Igazán fájdalmas számára, ha megzavarják a beszélgetésetek vagy elhalasztod a találkozót, esetleg félig figyelsz, nem vagy teljesen jelen. A minőségi idő jelenthet minőségi beszélgetéseket vagy minőségi tevékenységekkel eltöltött időt.

AJÁNDÉKOK

Aki ezt a nyelvet beszéli, annak egy megfelelő ajándék vagy gesztus jelzi, hogy elismerik és figyelnek rá. Hogy olyan nagyra becsülik, hogy bármit megtesznek azért, hogy megszerezzék neki ezt az ajándékot. Egy elmúlasztott születésnap, évforduló vagy egy elhamarkodott, átgondolatlan ajándék katasztrófális következményekkel járhat, épp úgy mint a mindennapi gesztusok hiánya. Az ajándékok számára a szeretet vizuális kinyilvánulásait jelentik.

SZÍVESSÉGEK

Létezik, hogy van olyan, akinek azzal fejezhetjük ki a szeretetünket, hogy elvégzünk helyette valami házimunkát? Igeen! Bármi olyat teszel, ami segít a szívességek kedvelőjének abban, hogy kevesebb teher nyomja a vállát, elmélyíti kapcsolatotok. Tudod mit szeretne a legszívesebben hallani? „Hagyd, megcsinálom!” Ha megemlíted, hogy nem halad, esetleg valamit elfelejtett vagy még több feladatot adsz neki, azzal az ő nyelvén azt fejezed ki számára, hogy érzései nem fontosak. Az erősebb kötelékhez találd meg a módját, hogyan segítheted cselekedeteiddel.

TESTI ÉRINTÉS

Ez nem a hálószoba titkairól szól. Akinek fő nyelve a testi érintés, az nem meglepő módon maga is igen érintgetős. Átölel, megveregeti hátad, tudatosan megérinti a karod, a vállad vagy az arcod, mikor beszél hozzád. Így mutatja ki aggodalmát, örömét, gondoskodását és szeretetét. Döntő számára a fizikai jelenlét, míg a mellőzöttség, az esetleges visszaélés teljességgel megbocsáthatatlan. Számára bármely kapcsolatban a fizikai érintés ad biztonságot és kötődést.

Vajon egyes szeretteidre mely nyelvek jellemzőek a leginkább? Hogyan tudnád kifejezni szeretetedet az ő nyelvükön?

Az öt szeretetnyelvről részletesebben Gary Chapman munkáiban olvashatsz.

Segítsd barátaidat, hogy ők is megismerjék az Alexander-technikát és előnyeit!

Az alábbi linkeken könnyen meg tudod osztani a bejegyzést.

Az állábbi cikkek is érdekesek

Alexanderezz!
Share This