Alexander-technika – eszköz a mindennapokban

Videó – Majorie Barstow szemléltető példája

Videó – Majorie Barstow szemléltető példája

By on okt 23, 2011 in Alexander-technika, Videó |

Marjorie Barstow ebben a videóban nagyon egyszerűen mutatja be, hogyan mozgunk, ha egyedül hagyjuk a testünket, és mi történik, ha irányítjuk, használjuk.

Az angol illetve a magyar szöveget is megtalálod a videó alatt!

Marjorie Barstow (Lincoln, Nebraska állam) az első ember, aki 1933-ban F. M. Alexander első tanári képzésén diplomát kapott. Az 1930’as években A. R. Alexander asszisztense volt Bostonban és New Yorkban, majd visszatért Lincolnba.

Folyamatasan szinte haláláig 1995-ig tanított, ekkor 95 éves volt. Tanításának utolsó két évtizedében, Alexander felfedezéseinek egyedi szemléletmódjával Lincolnaban és szerte a világon diákok ezreit vonzotta workshopjaira.

A videó szövege:

Magyarul:

A technika bemutatása

 • Tudja, ez egy fajta mozgás.
 • Meg tudná mutatni, mire gondol? Egy fajta mozgás? Be tudná nekünk mutatni?
 • Oh, igen, a legtöbben, amikor felvesznek egy könyvet, ha megnézi őket, miközben felveszik, így, lefelé mozdulnak. Nos, most nézze meg mit tettek, látja, lefelé húzták az egész testüket, látja az itt lévő nyomást? Na már most ők ezt nem érzik, mert rég óta ezt csinálják, így nőttek fel. – Nincs rá ok. Miért? Ha most fel akarom venni azt a könyvet… Egyszerűen nem hagyom el a testem, ehhez két helyen is mozdulok, a csípő ízület… ahonnan valójában megmozdulok, na most ha a csípő ízületnél mozdulok, csak annyit kell tennem, hogy megmozdítom a karom a könyvért, semmi okom sincs arra, hogy ezt hozzátegyem…. ezt… annak érdekében, hogy letegyem vagy felvegyem a könyvet. Ez egy nagyon-nagyon egyszerű módja annak, hogy bemutassuk, mit csinálunk. És Alexander munkája nagyon egyszerű és azt is mondhatod, hogy nagyon csalóka de ez a könnyedség az …. átirányítani az energiát. Hogy a lefelé nyomás nem létezik. Ő gyengéden ráteszi az egyik kezét ide, a másikat pedig finoman hátra ide. És arra kér minket, hogy figyeljük meg a gondolatainkkal, hogy mit csinál a kezével. És hogy engedjük meg a fejünknek, hogy mozduljon egy egész kicsit abba az irányba, amelyet ő javasol … és itt is ugyanez történik … segítek ezzel a kis apró könnyedséggel, hogy megértsd a fenti gondolatmenetet, egy kis könnyedség, amellyel mozoghatsz. Na most segítek neked itt és a felsőtestednek ott, és most neked kell emlékezned erre a kettőre, miközben játszol, ezt nem tehetem meg helyetted, itt jön be a te felelősséged, látod, bízhatsz a saját gondolataidban és gyerünk csak gondolkodj, ez az, amit csinálni fogsz és a karjaid is beleillenek.
 • Ez nagyon más.
 • Most, nagyon más, de szórakoztató. Meglehetősen elbűvölő.
 • És ha megvan  a tapasztalatod tényeleg elkezded megérteni, mit fedezett fel Alexander.

Angolul:

Introduction to the Technique

 • You see, it is a form of movement.
 • Could you show us what you mean by that? It is a form of movement. Could you demonstrate it for us?
 • Oh, yes, most people in picking up a book if you watch them they come down this way to pick up the book. Now, look what they have done, see they pulled their body down, you see the pressure I have here? Now they do not feel that because they have grown up doing that for a long time. -Now there is no reason why if I want to pick that up…. I just don’t leave my body alone, for do I move from both instances, my hip joint is for I really move from, now if I move from my hip joint all I have to do is move my arm to pick up the book, there is no reason why I have to add this… to the fact that I want to put the book down or pick it up. That is a very very simple way to demonstrate that that is the thing we do. And Alexander’s work is very simple and you say it is extremely illusive but it is the ease and … to redirect that energy. So that the downward pressures just can’t exist. He gently put his hands of one hand very delicately here and another hand very delicately back here. And he would ask us to think of noticing what his hands were doing. And allowing our heads to move just a tiny bit on the direction he was suggesting, and that is the same thing here, I am helping you with this little bit of ease, to understand above the thinking point of you and the ease with which you can you move. Now so I help you here and for your body upper there now you are the one, who has to remember to cary those two things on while you play, I can not do that for you, that is where your responsibility comes in, see, so you can trust your own reasoning and go ahead just make up your mind this is the thing you are going do and your arms fit into it.
 • That is very different.
 • Now, that is very different, but it is fun. It is quite fascinating.
 • If when you got that experience you really begin to understand what Alexander discovered.