fbpx

Magas sarkú cipellők

Ha már az előző bejegyzésben szó esett a lábfejről, írok még egy kicsit a témáról.

Lábfej magassarkúban

Említettem, hogy a lábfej sok apró csontból áll, amelyek segítik rugalmasságát. Lábfejünk minden egyes lépésnél nagy íves rugóként viselkedik. Fontos, hogy a terhet NEM a saroknál adjuk át, ez téves elképzelés! A terhet a sarok és az első pontok közötti boltívnek adjuk át, a rugalmas boltív segít a megfelelő súlyelosztásban. A mozgás során ez az ív változik. (Ajánlom, hogy nézd meg az uprighting.com oldalt, ahol angolul és németül találsz érdekességeket testünk dinamikájáról, ha többre nincs is időd, a képeket mindenképp nézd át!) Íme egy mozgókép a lábfej csontjainak (a boltíves rúgót alkotó elemek) mozgásáról.

A magassarkú cipők megnehezítik a rugalmas boltív működését, ahhoz, hogy kiegyensúlyozd a rugalmatlanságot folyamatos izommunkára van szükség. Kellemetlen továbbá, hogy a merev ízület szinte mindig további (pl. térd, csípő) ízületek megfeszítésével jár, ezek pedig pillanatok alatt megszokások lesznek. A megszokássá vált mintát pedig kellő figyelem hiányában fenntartjuk akkor is, ha már órákkal ezelőtt levettük a magassarkú cipőt.

 

Íme néhány elgondolkodtató kép:

  • nagyon magas sarok

A boltív elveszik, csak az egyik oldalára terhelünk.

Hogyan néz ki a lábfej egy magassarkúban

forrás: ayuni1117.blogspot.com

  •  kapaszkodó lábujjak

A lábujjak ideális esetben nem viselik a test súlyát.

Lábfej degormációja egy magassarkúban

forrás: ayuni1117.blogspot.com

  • összenyomorgatott lábujjak

A lábujjak ideális esetben nem viselik a test súlyát, nekik az egyensúly biztosításánál van a legnagyobb szerepük. Az egymáshoz nyomott ujjak nem tudják ellátni szerepüket.

Csökken a kébfej rugalmassága a magassarkúban

forrás: ayuni1117.blogspot.com

  • ínszalagok küzdelme

Ideális esetben a lábszár könnyedén átadja a súlyt a lábfej csontjainak. A lenti esetben izommunkára van szükség a pontos terheléshez, amely feszültséget okoz. A túlzott feszültség hátráltatja a rugalmasságot.

Lábfej csontjainak mozgása lépéskor

forrás: ayuni1117.blogspot.com

Több módon is segíthetsz magadon!

Egyrészt már a vásárláskor választhatsz és dönthetsz. Vehetsz kevésbé magas sarkú, szélesebb orrú cipőt, és dönthetsz arról is milyen sűrűn és milyen hosszú időre használod.

Miközben hordod, fokozottan figyelhetsz az irányaidra és az ízületeid szabadságára. Tartsd szem előtt, hogy (magas sarkúban) a lábfej extra terhei miatt könnyen bemerevítheted térded vagy minden ok nélkül előre tolhatod a csípőd (és vele együtt a hát alsó részét is!) Ezért legyél figyelmesebb és még többször ellenőrizd, adj stoppot, engedd el a felesleges feszültségeket!

Ugyanezt kell tenned, akkor amikor már levetted a cipőt. Hiszen a hosszadalmas inger és a figyelmetlen pillanatok nem múltak el nyomtalanul!

Figyelj magadra! Megéri!

Lábfej csontok mozgása lépés közben

forrás: uprighting.com

A fenti kis animáció megmutatja a lábfej csontjainak mozgását lépéskor, azaz terhelés hatására. Klikkelj a képre és nézd meg a sorozatot!

Segítsd barátaidat, hogy ők is megismerjék az Alexander-technikát és előnyeit!

Az alábbi linkeken könnyen meg tudod osztani a bejegyzést.

Az állábbi cikkek is érdekesek

Alexander torna ?

Alexander torna ?

Amikor találkozol az Alexander-technikával, és azt hallod, segít a hátfájdalom megszüntetésében és megelőzésében, sőt...

Alexanderezz!
Share This