fbpx

Alexander-technika foglalkozás, eszik-e vagy isszák?

Benned is felmerült már, hogyan is néz ki egy Alexander-technika foglalkozás? Hogy úgy mondjam, eszik-e vagy isszák?

Néhány héttel ezelőtt a Komolyan? című podcast vendége voltam, (ha nem hallgattad még meg, ide klikkelve megtalálod a hanganyagot).

Itt felmerült a kérdés, milyen is egy óra velem. Mi történik?

A legnagyobb meglepetésemre a podcast házigazdája, Norbert megkérdezte tőlem, hogy le kell-e vetkőzni egy Alexander órán? Hogyan nézem meg, ki, hogy van?

Ekkor döbbentem rá arra, mivel én évek óta ezzel foglalkozom, számomra egyértelműnek tűnő dolgok, neked egyáltalán nem biztos, hogy magától értetődőek.

Tehát kezdjük egyből ezzel: Le kell-e vetkőzni?

Nem. A foglalkozásaimon normál, utcai ruhában vagyunk.

Ugyanakkor azt javaslom, hogy kényelmes öltözetben gyere, hiszen előnyös, ha a ruházatunk nem akadályoz minket a mozgásunkban.

Nos, be kell vallanom, ez ügyben az a véleményem, hogy ennek a feltételnek minden általunk hordott ruhának meg kell(ene) felelnie!

A szűk, mozgásokat korlátozó ruházat, szinte bizonyos, hogy olyan helyzetekbe kényszerít minket, amiben kicsit kényelmetlenül vagyunk, picit megfeszülünk, majd szinte észrevétlenül elfogadjuk ezt, és a feszes testtartás és mozgás életünk részévé válik.

A szervezet jól bírja a terhelést, kompenzál, de ezzel együtt akadályozzuk azt fajta „jól működésünket”, ami gerinces emlősként megillet minket. Tehát ellentartunk, kiegyensúlyozunk.

A kis feszességek, összenyomódások hatására ízületeink mozgáslehetősége korlátozódik, így (kevésbé előnyös) új szokásokat veszünk fel. Sokat ismételjük ezeket, és egy idő után már ez a feszes állapot tűnik „normálisnak”, ez a „jó”. És bár hosszú távon fájdalmakat, és kellemetlen betegségeket okoz, úgy mint a lumbágó, a gerincsérv, az állandóan visszatérő hát- és derékfájdalom, az RSI, ami az ismétlődő terhelések okozta sérülések gyűjtőneve, mi mégis észrevétlenül ismételjük ezeket a mozdulatokat, tartásokat.

A velem való együttműködés során ezek megfigyelésével kezdjük. Mik a te mintáid, mik a te észrevételen megszokásaid? Amint képes vagy észrevenni őket, akkor már döntési helyzetbe kerülsz, és képes vagy mást csinálni, anélkül, hogy további feszültségeket generálnál. (Tipikus túlzott feszességet okozó mozdulat az, amikor kihúzod magad.) E helyett, adok neked egy átfogóbb, és hatékonyabb megoldást, ami nem csak a tested egy-egy területére koncentrál, hanem az egész test-elme egyensúlyod helyreállításában segít.

Tehát a ruházat legyen kényelmes utcai ruházat.

Nők esetében javaslom, hogy ők is nadrágban érkezzenek, de ennek elsősorban gyakorlati oka van. Ugyanis rendszerint megmutatok egy félig fekvő pozíciót, valamint kicsit „kirendezem” a hozzám érkező testrészeit, azaz fekvő helyzetben megemelem a fejét, a karjait, a lábait, így a szoknya csupán szemérmességi okokból praktikus.

A foglalkozáson az elsődleges cél, hogy újra találkozzunk azokkal a mozgáslehetőségekkel, amelyek során az ízületeink szabadabbak, a feszességek kicsit alábbhagynak. Ennek pedig kicsit sem tesz jót, ha azon aggódunk, hogy a szoknyánk épp megfelelően takar-e minket félig fekvő helyzetben.

Fél fekvő pihenő helyzet

Az egyetlen dolog, ami lekerül, az a cipő.

Mindemellett az is hasznos számomra, ha látom, mi a hétköznapi viseleted. Neked is fontos, hogy a megtanultakat cipővel, és a nélkül is tudd alkalmazni.

Összegezve, a cipőt levesszük a fekvő helyzethez, és néhány gyakorlat kikísérletezése során is.

Ha nem vetkőzöl le, akkor mégis, hogyan látom? Kérdezheted!

A mozgásmintáink, a szokásaink rengeteget elárulnak. Én ebből dolgozom. Megfigyelem, néha ki is próbálom, és tükörként lemodellezem neked, mi történik benned. 10+ évnyi tapasztalat segít abban, hogy meglássam és megérezzem, mi történik. Mégis a legfőbb feladatom az, hogy veled is láttassam, azt, amit én látok. Hogy átadjam a szemléletet, és a „receptet”, amivel te is képes leszel észrevenni, amikor kibillensz a könnyed testtartásodból, a gerinces emlősként megadatott hatékony mozgásodból.

A foglalkozás több elemből áll

Csinálunk érzékenyítő feladatokat, átbeszélünk koncepciókat a mozgásunkkal és a szokásainkkal kapcsolatban, megvizsgálunk alapvető, gyakran használt helyzeteket, ülés, állás, járás, illetve egyéni érdeklődés alapján azt, ami neked nehézséget okoz. Mindemellett megtanítom, hogyan feküdj le és hogyan kelj fel, akár az ágyból, akár a földről, hogy a leghatékonyabban kihasználd a belső ergonómiád adottságait, és így te is élvezhesd a könnyed fájdalommentes mozgást.

Érdekel? Szívesen lennél te is a mentoráltam?

Keress meg az alábbi linkek egyikén!

Az állábbi cikkek is érdekesek

Alexander torna ?

Alexander torna ?

Amikor találkozol az Alexander-technikával, és azt hallod, segít a hátfájdalom megszüntetésében és megelőzésében, sőt...

Alexanderezz!
Share This