Jó ideje gondolom úgy, hogy gyermekünk vagy gyermekeink nagy tanítóink.

Számtalan váratlan pillantban találjuk magunkat kihívás előtt. Ami rövid vagy hosszabb távon általában működik az az, hogy figyelünk magunkra és bizonyos helyzeteket és feszültségeket elengedünk.

A decemberi időszak a legtöbb anyuka és háziasszony számára feszültséggel teli, hiszen a terveznivalók és tennivalók száma karácsony napjáig sűrűsödik. Egyeztetnünk kell sok más számunkra fontos baráttal, ismerőssel, rokonnal és ez a sok (egyébként kedves) dolog zsúfolttá teszi napjainkat és fáradttá, türelmetlenné tehet minket is.

A legfontosabb, amit szem előtt kell tartanunk, hogy nem szabad önmagunknak a háttérbe szorítani. Ha nem mondunk igent a saját szükségleteinkre, akkor szinte lehetetlen, hogy gyermekeink szükségleteire pozitívan, igenlően tudjunk reagálni.

Íme öt fontos terület, amelyre érdemes figyelnünk:

  • VÍZ: iszol eleget?
  • ÉTEL: milyen tápanyagot adsz magadnak?
  • ALVÁS/PIHENÉS: időben lefekszel? tudsz esetleg napközben kicsit pihenni?
  • MOZGÁS: sikerül kicsit sétálnod vagy sportolnod?
  • KAPCSOLATOK: beszélgetsz vagy találkozol másokkal?

Ha ezeken a területeken sikerül javítanod, már jobban fogod érezni magad. Ugyanakkor figyelj! Ne azt akard csinálni, ami mások szerint vagy másoknak jó, hanem azt, ami neked jó!

Nem kell mindenben azonnal teljesítened, ha kiválasztasz két területet és kicsi lépéseket teszel már az is nagyon sokat segít!

Próbáld ki!

Kellemes karácsonyi készülődést!

Share This