Alexander-technika – eszköz a mindennapokban

Ismét sport! Nézd meg a videókat!

Ismét sport! Nézd meg a videókat!

By on okt 8, 2011 in Alexander-technika, Test térkép, Videó |

Testünk rugalmas! Még a csontvázunk is az! Ebben pedig ízületeink vannak segítségünkre. Még az oly erős gerincoszlop is sok sok csigolyából áll és megengedi a rugalmas belső mozgást. Minden egyes kis ízületnél lehetőségünk van arra, hogy megadjuk a távolságot a csontok között! Ezt hívjuk az ízületek szabadságának. Erre gondolok, amikor azt említem, tedd átjárhatóvá az ízületeidet!

Ábra a gerinc csigolyáinak hosszabbodásáról és tágulásáról             

 

Már rég óta megfigyeltem, hogy a láb fő ízületeit sokan alig használják! Márpedig a három együttműködése elengedhetetlen. Arról nem is beszélve, hogy csak akkor vagyunk képesek elengedni gerincük alsó részét, (és egyúttal a hát alsó részét,) ha nem feszítjük sem a csípőt, sem a térdet, sem a bokát feleslegesen. Tehát bármennyire hihetetlenül is hangzik, hátunk egészségének köze van még a bokánkhoz is!

Mivel sokan nem térképezik jól, így nem is gondolják végig, hogy a lábfej sok apró csontból áll, amelyek közt szintén ízületek vannak. (Nézd csak meg a fenti képet!) Ezeket képesek vagyunk lazán hagyni, de akár feszíteni is.

A minap érdekes videókra akadtam, amelyek grafikonokon is ábrázolják a tényeket.

A felmérések során mérték, hogy a láb leérkezésekor, mekkora az ütközés ha a sarok vagy ha a láb elülső pontjai érnek le először.

 

SAROK:

 

LÁBFEJ ELEJE:

 

Hogy miért kezdtem az ízületekkel és a lábfejjel? A videókon pontosan látható, azon a videón, ahol a sarok ér le először, a lábfej (a lábfej elülső része) felfelé feszül, míg a második videón a lábfej laza. Ugyan apróságnak tűnik a különbség a mérések megmutatják mekkora felesleges terhet teszünk az ütközés által egész szervezetünkre!

A megoldás az, ha gondolkodunk cselekvés közben és irányítjuk testünket! A test hatékonyan épül fel, használd jobban!