fbpx

Végre! Megoldás a hátfájásra?

Tartalom
B
C
Fájdalom feltérkepzés
Fülöp Viktória

Egy új tanulmány eredménye szerint elképzelhető, hogy az Alexander technika sokkal eredményesebb a hátfájás kezelésében mint más megszokott módszerek. Sam Murphy utánajárt a tényeknek.

Megoldás a hátfájásra

Lehet, hogy az Alexander-technika a legjobb módszer a hátfájásra?
Fotó: Getty Images

Hát fájás. Ha épp nem fáj a hátad, akkor nagy a valószínűsége annak, hogy már korábban fájt vagy a jövőben fájni fog. Statisztikák szerint valamikor életünk során tízből heten szenvedünk tőle. A nyugati társadalmakban ez a leggyakoribb ok, amely betegszabadságokhoz vagy egyéb alkalmatlansághoz vezet. Ugyanakkor a Britt Kiropraktika Egyesület év eleji közleménye fényében tény, hogy  az Egyesült Királyságban a hátfájások száma egyre nő. 2007-ben az emberek 47%-a jelezte, hogy „jelenleg is szenved”,  2008-ra már 52%-uk.

Ugyan elmúltak már azok a napok, amikor krónikus hátfájásra hosszú pihenés volt az általános javaslat, mégis az orvosi szakma még ma is keresi azt az egyetlen hatékony megoldást, amelyet ez esetben egységesen felírhatna. Mindezt azért, mert kevés tudományos bizonyíték áll rendelkezésre, ahol pedig készült tanulmány ott helyenként egymásnak ellentmondóak az eredmények. Azonban van egy módszer a hátfájásra, amely kutatására keveset áldoztak (és éppen ezért kevéssé támasztják alá ennek hasznosságát,. Ez az orvosi közösségben is  új hírértékű módszer az Alexander technika (AT).

A Britt Orvosi Lap (British Medical Journal) ezen a héten közzétette tanulmányát, amely széles körben vizsgálta az Alexander technika eredményeit hátfájás esetén. A tanulmány feltevése szerint, amelyet southamptoni és bristoli GP gyakorlók közt végeztek, az Alexander-technika oly módon könnyít a hátfájáson, hogy csökkenti az izomgörcsöket, erősíti a tartóizmokat, javítja a koordinációt és a rugalmasságot, valamint csökkenti a gerincre nehezedő nyomást. Egy évvel később az eredmények szerint azoknak, akik 24 Alexander- echnika órán vettek részt átlagban havonta 3 hátfájós napjuk volt, összehasonlítva a kontroll csoporttal, akiknek 21 napot fájt a hátuk. Valamit az Alexander technikás csapat jobb működésről és életminőségről is beszámolt.

Szóval mi az az Alexander technika?

Az évek során több Alexander tanárt is megkérdeztem, és ez egy olyan kérdés, amelyre még ők is nehezen válaszolnak. „Mi nem az Alexander technika? – Nem egy gyakorlatsor” meséli Elizabeth Dodgson egy nyugat londoni Alexander tanár és egyben a Back Care jótékony szervezet megbízottja. „Nem arról szól, hogy fix pozíciókat (tartásokat) tanítsunk, amelyekben tartanunk kell testünket, és nem is kezelés mint mondjuk a fizikoterápia vagy a masszázs.”

Dodgson szívesebben beszél arról, mit tesz az Alexander technika mintsem arról, hogy mi az. „Az Alexander technika célja, hogy olyan megfelelő környezetet hozzon létre, amelyben a test képes úgy működni, ahogy azt kitalálták” magyarázza. „Megtanulod azokat az eszközöket, amelyekre ahhoz van szükséged, hogy a testedet még hatékonyabban és hatásosabban használd. Elkezded megismerni saját sablonjaidat és szokásaidat, így elengedheted a rosszakat. A kézrátétes elem fontos, mert segít abban, hogy megérezd, hogyan lehet egy mozgás eltérő, másmilyen. Ezt nehéz könyvből csinálni.”

Nem véletlen, hogy az Alexander technikában inkább tanárról és diákról beszélnek, mintsem terapeutáról és páciensről, hiszen erősen megjelenik a nevelés. Az Alexander technika órák általában személyes foglalkozások, ahol a súlyt inkább helyezik a magyarázásra és a tudatosságra mintsem a kényszeredett, fix dolgokra.

Sok terápiánál közös, hogy fekszel miközben valaki „csinál” veled valamit, de az Alexander technikában ez egy olyan gyakorlás, amit te magad „csinálsz”. Dodgsont is megkérdeztem, vajon Ő is egyetért-e azzal, miszerint fontos tényező, hogy „részt veszünk” a saját kezelésünkben? „Feltétlenül. Mire az emberek besétálnak az ajtón általában már hajlandóak változtatni valamit.” – meséli – „Túl vannak ‘a hátam nem működik – rendbe tudná hozni?’ típusú hozzáálláson és addigra mire hozzám jönnek, már kipróbáltak sok más dolgot, így jóval nyitottabbak a változásra.

Hogy miért  nem vezették be az Alexander technikát az orvosi szakmába? Valószínűleg azért, mert nehézségekbe ütközik leszögezni, hogy mi az pontosan, valamint nehéz otthon csinálni. „A fizikoterápiában kapsz néhány kezelést, mutatnak néhány gyakorlatot, amit csinálnod kell mondjuk hat alkalommal,” meséli Dodgson. „Az Alexander technikánál nincs pontos időskála vagy végpont. Kicsit olyan, mint amikor valaki hangszeren tanul játszani. Mi az a pont, amikor „megtanultad”? Az órák 30£-ba kerülnek alkalmanként és Dodgson szerint 20-30 óra után tanultál meg körülbelül annyit a testedről, hogy egyedül is folytathatod magadon a munkát.

Nézzük meg az Alexander-technikát más kezelésekkel összehasonlítva!

Pilátesz

A hátfájós emberek sokszor a tornát látják megoldásnak és gyakran a piláteszt próbálják ki elsőnek. Ugyan az ontariói (Kanada) Queen’s Egyetem tanulmánya szerint a pilates valóban értékes nem specifikus deréktáji fájdalmak elkerülése érdekében, mégis Lynne Roninson, a Body Control Pilates Egyesület elnöke óvatosságra int. „A pilátesz nem kezeli a hátfájást,” – mondja. „Nem diagnosztizálunk és nem kezelünk – a mi szerepünk a kezelés után jön, és bármelyik jó tanár ideális esetben egyesével dolgozik a kliensekkel valamint egyetértésben azok gyakorló orvosával.”

A pilátesz kulcseleme a törzs stabilitásának képzése – olyan feladatok, amelyek megdolgoztatják azokat a törzs és medence környéki mélyizmokat, amelyeknek fő szerep jut a gerinc védelmében és abban, hogy a test „törzset” stabilan tartsák. Egy  a Queen’s Egyetem által nem régiben készült tanulmány szerint a mély hasi izmok izolálása sikeresen javítja a deréktáji fájdalmakban szenvedők felépülési mintáit és csökkenti a fájdalmat. De a piláteszről alkotott népszerű hittel ellentétben, nem a törzsről szól.  „A pilátesz azért ragyogó a hátnak, mert a végig a gerinc szintjén történik a mozgás,” mondja Robinson. ” Megnyúlás, hajlítás, forgatás, oldalsó hajlítás – épp úgy, mint a megfelelő testtudatosság és használat megtanulásánál is – javul a légzés és a tartás.”

Kiropraktika 

Tim Hutchful (Britt Kiropraktika Egyesület tagja) szerint, a kiropraktika sokkal több mint csontok, ízületek ropogtatása és kikattintása. „A kiropraktikát sokan rosszul értelmezik és úgy vélik egy egyszerű manipulatív technika  – ez olyan mintha azt mondanánk, hogy a fogorvos csak töméseket csinál,” mondja. „Valójában egy komplett ellátás csomag, ami magánban foglal mindent a kézrátétes kezeléstől a testtartás vizsgálatán át a nyújtásig.”

„A legtöbb hátfájás régóta halmozódik.” mondja Hutchful. „A tünetek jönnek legkorábban és azok is tűnnek el elsőnek – így rendszerint azt a mozdulatot okoljuk a problémáért, amelyiket utoljára tettünk, ahelyett, hogy látnánk a teljes képet. „Habár volt némi vita a manipulatív technikákról, Hutchful állítja hogy a kiropraktika kezelés csomagja lehetőséget kínál arra, hogy megelőzzék a már egyszer megtörtént problémák ismételt előfordulását kezdve attól, ahogy a tollal írunk egészen addig, hogy hogyan emeled fel a gyermekedet. „Igen, amikor egy páciens besétál, a fájdalmát szeretném csökkenteni, de szeretném az okot is megnézni és azt, ami előidézi, mert ezek feltérképezése nélkül, a probléma visszatér.”

Oszteopátia

Míg a pilátesz és az Alexander technika tanár nem jogosult arra, hogy diagnosztizálja a hátfájást vagy felírjon egy kezelést, a kiropraktőr az. Valójában az oszteopátia kifejezetten a hátra specializálódik – ide értve a nem specifikus krónikus eseteket épp úgy, mint az akut sérüléseket vagy a műtétek utáni rehabilitációt. „Az oszteopátiának az a szerepe, hogy segítsen az egyéneknek megtalálni az optimális utat a felépülésükhöz,” mondja az Általános Oszteoptátia tanácsnál regisztrált Eyal Lederman professzor. „Az eljárás kézrátétes kezelést, mozgás-újratanulást és otthoni feladatokat is épp úgy magában foglal mint a felépüléshez szükséges stratégiák kidolgozását.” Még akkor is amikor specifikusan hátfájást vesz górcső alá, az oszteopátia az egész mozgásszervi rendszert számításba veszi, és sokkal inkább kezeli az egész testet, mintsem  hogy csak egy specifikus tünetre vagy fájdalmi zónára összpontosítana.

Bár sok ember mentesül hátfájásától az oszteopátia által (úgy vélik 2-6 alkalom kell ahhoz, hogy a változást érezzék,) egy az (Új angol orvosi újság) New England Journal of Medicine szerinti tanulmány úgy találta, hogy nem volt hatékonyabb az „általános kezeléseknél”. Ez nem azt jelenti, hogy hatástalan, csak azt, hogy mindkét megközelítés azonosan jól működik (és az oszteopátia alanyainak kevesebb fájdalomcsillapítóra volt szükségük.)

 Akupunktúra

A szkeptikusok amellett érvelnek, hogy az akupunktúrának csak a gondolatok szintjén van hatása, vagy legjobb esetben is átmeneti, és hogy mint kezelés csak a (fájdalom) tüneteit kezeli nem az azt kiváltó okokat  (úgy mint például a tartást). Az elmélet alapját a testben áramló energia vagy „chi” útvonalak adják. Probléma akkor van, amikor ezek az energiák blokkolva vannak. Az akupunktúra tűi abban segítenek, hogy az energia ismét szabadon áramoljon. A Maryland Egyetem tanulmánya kutatásaiban kiértékelte 33 különböző tanulmány eredményeit, mely szerint pozitív hatással van a derék fájdalmakra – rövid távon. De mi a helyzet hosszú távon? Egy kisebb britt tanulmány úgy találta, hogy azoknál a pácienseknél, akik 3 hónapos periódusban 10 alkalommal voltak, mérsékeltem csökkent a derék fájás – és a fájdalom szintje még két évvel később is alacsonyabb lett, mint a kontroll csoporté.

Azt mondják az akupunktúra megnöveli a természetes fájdalom csillapító anyagok mennyiségét az agyban, az endorfinokét és az izmok lazítását is segíti.

Forrás, amely alapján a fordítás készült: Sam Murphy, The Guardian 2008. 08. 21.

 

Az állábbi cikkek is érdekesek

Alexander torna ?

Alexander torna ?

Amikor találkozol az Alexander-technikával, és azt hallod, segít a hátfájdalom megszüntetésében és megelőzésében, sőt...

Alexanderezz!
Share This